Je bekijkt nu De 21 bekendste koffiesoorten

De 21 bekendste koffiesoorten

Koffie is wereldwijd een van de meest gedronken dranken. Bijzonder is dat er enorm veel verschillende varianten koffie zijn. Eén slok, een volle mok, met melk, of ijs, of chocola. De meeste koffiesoorten zijn ontstaan in Italië of Australië, toch wordt overal ter wereld op een net andere manier gekeken naar alle soorten. Dit zijn de bekendste koffiesoorten van klein naar groot:

Koffiesoorten zonder melk:

Ristretto

De kleinste van allemaal. De ristretto is simpelweg een iets eerder gestopte espresso. Hij bevat hierdoor wat minder water, waardoor hij een erg geconcentreerde smaak heeft. Vergeleken met de espresso is hij iets frisser (& minder bitter). Voor de fijnproever dus. Maar let op! Na 1 grote slok is die weg. Wil je wat langer genieten? Maak/bestel dan meteen een dubbele.

Ristretto

Espresso

Misschien wel de populairste van allemaal. Je maakt hem door heet water op hoge druk (9 bar) door gemalen koffie te persen. Afkomstig uit Italië, waar hij vaak na de lunch wordt gedronken. De smaak van een goede espresso? Die is ‘in balans’. Oftewel: niet te zuur, niet te bitter. Wij gebruiken de verhouding ‘1:2’ tussen gemalen koffie en uiteindelijke espresso. Per espresso gebruiken we 9,5 gram Brute Bonen. Je krijgt dan dus 9,5 x 2,0 = 19 gram (/ml) espresso.

Espresso

Espresso doppio / dubbele espresso

De grote broer van de espresso. Dubbel zijn hoeveelheid, dubbel zo lang genieten. Zeer geschikt om je maandagochtend mee door te komen. Je maakt hem uiteraard door 19 gram koffiebonen te gebruiken voor 38 gram espresso. Je zal per bron andere getallen vinden voor de doppio (en andere varianten), maar dit is hoe wij ‘m het lekkerste vinden.

Dubbele espresso

Lungo

Wordt vaak ook wel ‘gewone koffie’ genoemd. Je maakt hem hetzelfde als de espresso, alleen laat je het water wat langer langs de gemalen koffie lopen, zodat je een grotere hoeveelheid koffie krijgt. De lungo heeft ook meer cafeïne dan de espresso. En hoewel minder geconcentreerd, wel bitterder dan een espresso.

Meer weten? Ristretto vs Espresso vs Lungo

Lungo

Americano (OF EIGENLIJK LONG BLACK)

Een grotere kop koffie met de smaakbalans van een espresso. Hoe maak je ‘m? Doe eerst een bescheiden hoeveelheid heet water in een grote kop en zet vervolgens een espresso rechtstreeks op het hete water. That’s it. Zo behoud je ook de crema. Wil je een sterkere smaak? Gebruik dan gewoon wat minder water.

Americano

Turkse koffie

Vergeleken met de rest van deze lijst een outsider. Turkse koffie is een traditionele manier van koffiezetten die is ontstaan in het Midden-Oosten. Je maakt hem door erg fijn gemalen koffiebonen te koken met water (en suiker). Dit wordt in een klein potje gedaan genaamd cezve/ibrik.

Hoe je hem maakt: Voeg koud water toe aan de cezve, samen met je suiker. Plaats de cezve op het fornuis en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt, voeg je de fijn gemalen koffiebonen toe en roer je goed. Zet het vuur laag en laat hem nog een paar minuutjes staan. Giet vervolgens je koffie in een paar kleine kopjes.

Turkse koffie

Cold brew

In tegenstelling tot alle andere koffiesoorten in deze lijst maak je deze met koud water (surprise! ;)) Je laat je koffie weken in koud water i.p.v. ‘koken’ met heet water. Het gevolg hiervan is een zachter, milder smakende koffie met minder zuur- en bitterheid. Cold brew koffie is ook gemakkelijk te maken en kan worden opgeslagen in de koelkast voor later gebruik. PS: Je hebt dus geen espressomachine nodig!

Het cold brew recept: Brute Bonen cold brew

Zo maak je hem:

  1. Voeg de fijn gemalen koffiebonen toe aan een pot.
  2. Voeg koud water toe aan de pot. Vaak wordt een verhouding rond de 1:5 gebruikt. Per gram gemalen koffie gebruik je 5 ml water. Roer om de gemalen koffie te verdelen.
  3. Plaats het deksel op de pot en zet ‘m in de koelkast. Laat je brouwsel minimaal 12 uur staan, of tot 24 uur als je van een wat sterkere smaak houdt.
  4. Verwijder het deksel van de pot en zet een filter in een koffiekan of andere pot. Giet je brouwsel door het filter. (behalve als je van koffiebonen kauwen houdt)
  5. Voeg eventueel suiker en/of melk naar smaak toe aan de koffie, maar wij zouden dit overslaan. De resterende koffie kan je prima in je koelkast bewaren om later te drinken.
Cold Brew van Brute Bonen

Koffiesoorten met melk

Espresso macchiato

De kleinste van alle koffiesoorten met melk: de espresso macchiato. Dit is een klein koffietje dat bestaat uit een shot espresso en een klein laagje melkschuim (alleen het schuim, geen melk). Deze shot wordt geserveerd in een klein glas en heeft door het melkschuim een wat lichtere smaak dan een normale espresso. In Italië noemen ze dit gevlekte drankje een ‘Caffe macchiato’, wat gevlekte koffie betekent.

Espresso Macchiato

Cortado

De Spaanse broer van de espresso macchiato. Net zoals zijn broertje is hij een klein koffietje dat wordt gemaakt met espresso, maar in plaats van melkschuim bevat ‘ie een gelijke hoeveelheid gestoomde (warme) volle melk. Hij wordt geserveerd in een klein glas en heeft een mildere smaak dan een espresso en espresso macchiato. Volgens de Spanjaarden ‘snijdt’ (Aka ‘cortar’ in het Spaans) de romige melk de sterke smaak van de espresso.

Meer weten? Espresso macchiato vs Cortado

Cortado

Flat white

Het grotere werk. De flat white heeft als basis een dubbele ristretto. Dit zorgt voor de frisse basis, die erg goed gepaard gaat met de romige melk. Deze schuim je op, maar zonder een enorme schuimlaag. Vandaar de naam ‘flat’. Hij is uitermate geschikt om latte art mee te maken. In tegenstelling tot de cappuccino wordt de flat white geserveerd in een glas. (zie afbeelding beneden)

Meer weten? Wat is een flat white?

Flat white

Cappuccino

De Italiaanse (of Oostenrijkse?) klassieker. Hij wordt in Italië en omstreek vaak gedronken bij het ontbijt. De basis is, in tegenstelling tot de flat white, een enkele espresso. Hier wordt een flinke hoeveelheid gestoomde melk aan toegevoegd. De melk heeft een grotere schuimlaag dan die van de flat white. De exacte hoeveelheid melk verschilt waar je hem bestelt, maar zit vaak in de range van 120-150 ml.

Cappuccino van Brute Bonen

Latte

De nog grotere broer van de cappuccino en de koning van de latte art. Hij lijkt op zijn 2 voorgangers, maar heeft nog net wat meer warme melk nodig om zijn naam te mogen dragen. De latte bestaat uit een espresso met een lading melk, vaak wel minimaal 240 ml. Hierdoor is hij perfect geschikt voor die gave latte art figuurtjes. Wist je dat sommige barista’s zelfs eenhoorns, beren en andere figuurtjes kunnen maken? Niet? Nou bij deze. Oefening baart (latte) kunst!

Latte

Nog een zinloos weetje: In Australië krijg je precies hetzelfde als je een Latte of Cappuccino bestelt, met als enige verschil dat de cappuccino er wat cacaopoeder op gestrooid krijgt. ? Yuck.

Latte macchiato

Misschien wel de koning voor het oog. Instagrammable. De latte macchiato. Dit drankje hoort geserveerd te worden in een lang glas, waardoor je de lagen gestoomde melk, espresso & melkschuim goed terug kan zien.

Latte Macchiato

Koffie verkeerd

Bestel je dit in een espressobar, dan krijg je gewoon een latte. Bestel je hem in een oud Hollands eetcafé, dan krijg je waarschijnlijk een kop Aroma Rood filterkoffie met 50-50 houdbare melk. You choose… ?

Koffie verkeerd

Mocha

De Mocha, ofwel “Mocha latte” of “caffe Mocha”, is een koffiesoort die erg op de latte lijkt. Een mocha bestaat voor 1/3 uit espresso, en voor 2/3 uit melk. Uniek is de toevoeging van chocolade(siroop). Chocolade en koffie wordt door velen als een iconische combinatie beschouwd. De mocha is dus ook een populaire koffievariant. Hij kan gemaakt worden met chocoladesiroop, maar je ziet hem soms ook met cacaopoeder of zelfs chocolademelk. Dus ben je een choco-liefhebber, dan is de mocha misschien wel je nieuwe favoriet!

Mocha

Andere koffievarianten

Iced latte macchiato

Het verkoelende broertje van de latte macchiato. Vervang de gestoomde melk door koude melk en voeg wat ijsklontjes toe. That’s it! Heerlijk genieten in de zomermaanden.

Iced Latte Macchiato

Affogato

Meer een toetje dan een drankje, maar de affogato mag niet ontbreken in deze lijst. De affogato is een samenspel tussen vanille-ijs en espresso. De espresso giet je over het bolletje ijs, waardoor je een heerlijk dessert krijgt voor koffielovers. Als je echt wild wil doen kan je hiervoor ook een andere ijssmaak gebruiken zoals chocola of caramel. Benieuwd naar hoe je ‘m precies maakt? Dat kan je hier lezen.

Affogato

Espresso martini

De welbekende koffiecocktail, bestaande uit espresso, Vodka & Kahlua. Benieuwd naar ons favoriete espresso martini recept? Die vind je hier.

Espresso Martini

Irish Coffee

We gaan nog even door met de alcoholische tour. De Irish coffee bestaat uit een flinke dot slagroom, donkere basterdsuiker, cacaopoeder, Ierse whiskey, en een lungo. Hoe je hem maakt in 2 zinnen: klop de slagroom op, doe de basterdsuiker en whiskey in een glas en voeg hier al roerende de lungo aan toe. Schenk de opgeklopte slagroom bovenop je brouwsel, en strooi hier je cacaopoeder overheen. Klaar is kees!

Irish Coffee

Nitro Koffie

0,0% Bier, maar dan van koffie. Nitro koffie begint na de populariteitsgolf in de VS ook hier populairder te worden. Nitro is koffie maar dan met koolzuurhoudend water, en dus met prik. Vaak wordt de nitro koffie getapt, waardoor je een schuimlaagje krijgt. Maar je kan het ook in blikjes vinden, handig voor als je hem on-the-go wil proberen.

Nitro Koffie

Filter koffie

En last but not least, filterkoffie. Je kent hem wel. Door de opkomst van steeds meer specialty coffee wordt filterkoffie steeds populairder. Vroegâh werd er vooral filterkoffie gezet uit gemak. Tegenwoordig steeds vaker door de smaak die je krijgt bij het zetten van filterkoffie. De verhouding tussen gemalen koffiebonen en water is vergeleken met de espresso scheef (veel meer water), maar je krijgt er een hele andere smaak voor terug. Filterkoffie is een budgetvriendelijke oplossing, als je geen €1000 over hebt om te investeren in een kwalitatief goede espressomachine. Je kan veel koffie tegelijkertijd zetten, optimaal dus als je mensen op bezoek hebt. Maar: gebruik versgebrande koffiebonen, anders loopt je visite zo weer de deur uit.

Filter Koffie

Welke koffiesoort past bij jou?

Oftewel, de keuze is reuze! De fijnproever zal misschien het meeste genieten van een kleine koffie zoals de ristretto, espresso (macchiato) of doppio. Voor de zoetekauwen zullen de koffies met veel melk en/of andere toevoegingen waarschijnlijk goed van pas komen. Denk aan de latte’s, mocha’s en flat white’s. Bijna weekend? Trek dan de hogere percentages uit de kast en maak je eigen cocktail of bier met koffie als basis. Altijd tijd voor koffie dus! Benieuwd hoe versgebrande Brute Bonen bij jou thuis (of op kantoor) smaken? Bestel dan nu een proefpakket.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.