Je bekijkt nu Wat is een Flat White?

Wat is een Flat White?

Vraag je het een Kiwi, dan zal hij stellig volhouden dat de Flat White in Nieuw Zeeland is uitgevonden. Maar Starbucks weet zeker dat de Flat White uit Australië komt. En waarom is ie dan flat? In de jaren 80 was men nog niet zo bedreven in het opschuimen van melk, wat vaak resulteerde in enorme schuimkoppen op de cappuccino, die je bij stormachtig weer ook aantreft op het Scheveningse strand. Dus vroeg men om een flat koffie. Zonder die schuimkop dus.

Op het eerste oog denk je misschien dat een Flat White smaakt als een sterke cappuccino. Als je ze naast elkaar proeft weet je: niets is minder waar. De basis is een dubbele ristretto en die smaakt wat frisser / minder bitter dan een espresso. Dat is een mooi contrast met een romige zoete volle melk. Doordat je de melk minder opschuimt dan bij cappuccino, zit er meer melk in het kopje die de geconcentreerde ristretto verdunt. Qua smaak en mondgevoel krijg je bij een goede barista dus twee totaal verschillende drankjes.

Een flat white maken, zo doe je dat:

  • Stap 1: Zet een dubbele ristretto (van Brute Bonen ?)
  • Stap 2: Schuim je melk een klein beetje op, minder stretchen dan bij een cappuccino. Tik na het opschuimen een paar keer met je kannetje op het aanrecht zodat belletjes verdwijnen
  • Stap 3: Schenk de gestoomde melk bovenop de espresso. Flat Whites zijn uitermate geschikt voor mooie latte art, dus leef je uit! ?
  • Stap 4: Genieten maar!
Flat white

Verschillen tussen flat white en cappuccino

Ze lijken een beetje op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Op een rij:

Flat whiteCappuccino
Espressodubbele ristretto (30ml)enkele espresso (20ml)
Melk75/25 gestoomde melk en melkschuim50/50 gestoomde melk en melkschuim
Kopje160ml Duralex glas (zie afbeelding boven)Cappuccino kopje 150-180ml
OorsprongAustralië of Nieuw-ZeelandItalië (of toch Oostenrijk?)

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.