Je bekijkt nu Espresso Macchiato vs Cortado

Espresso Macchiato vs Cortado

Wat is een Espresso Macchiato?

Een espresso macchiato is een kleine koffie die bestaat uit een shot espresso en een klein laagje melkschuim. Het wordt geserveerd in een klein glaasje of espressokopje en heeft door het melkschuim een lichtere smaak dan een normale espresso. In Italië noemen ze dit gevlekte drankje een ‘Caffé macchiato’, wat bevlekte koffie betekent.

Espresso Macchiato

Wat is een Cortado?

Een cortado is ook een kleine koffie die wordt gemaakt met espresso. In plaats van melkschuim bevat ‘ie een gelijke hoeveelheid gestoomde (warme) volle melk. De verhouding tussen espresso en melk is dus 1:1. Hij wordt geserveerd in een klein glas en heeft een mildere smaak dan een espresso en espresso macchiato. De Cortado komt van de westerburen van de Italianen. Volgens de Spanjaarden ‘snijdt’ (Aka ‘cortar’ in het Spaans) de romige melk de sterke smaak van de espresso.

Cortado

Verschillen tussen de Espresso Macchiato en Cortado

Het voornaamste verschil tussen een espresso macchiato en een cortado is dus de hoeveelheid melk die wordt gebruikt. Een espresso macchiato bevat een klein beetje melkschuim, terwijl een cortado een gelijke hoeveelheid warme volle melk bevat. Dit geeft de cortado een mildere smaak dan de espresso macchiato.

Espresso Macchiato 🇮🇹Cortado 🇪🇸
Espresso + een dotje melkschuimEspresso + een beetje gestoomde melk
Erg sterke koffiesmaakSterke koffiesmaak (maar minder dan de E.M.)

Benieuwd naar andere koffiesoorten?

Ristretto vs Espresso vs Lungo

Wat is een Flat White?

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.