Terwijl de buitentemperaturen tropische vormen aannemen is deze verkoelende Cold Brew zetmethode een absolute aanrader! Maak een grote batch in het weekend en zet hem klaar in de koelkast.
Verhoudingen
Neem ongeveer 4x zoveel koud water als koffie. Dus als er 18 gram uit je maler komt voor een doppio, doe je bijvoorbeeld 36 gram Brute Bonen en 150 ml water in een afsluitbare pot/kan. No worries, dit wordt sterk spul, dus we gaan hem nog verdunnen!
Maalgraad & Trektijd
In tegenstelling tot espresso is de maalgraad bij cold brew niet zo genadeloos. Sommigen zweren bij een grove maling, maar onze ervaring is dat je de simpele regel kunt hanteren: fijner malen betekent korter laten trekken. Laat je maler vooral op je perfecte maalgraad voor espresso staan en ga voor deze richtlijnen:
Maalgraad | Trektijd |
---|---|
Grove maling (kristalsuiker) | 24 uur |
Filtermaling | 20 uur |
Espressomaling | 16 uur |
Deze tijden gelden wanneer je het laat trekken in de koelkast! Bij kamertemp kan je de trektijd bijna halveren, alleen dat komt de smaak niet ten goede.
Laat je brute brouwsel trekken in de afgesloten container in de koelkast. Door de lage temperatuur trekt de koffie minder snel en komen er meer zoete smaken vrij.
Is je Cold Brew te bitter geworden? Dan heb je hem voor jouw maalgraad iets te lang laten trekken. Volgende keer een uurtje of twee korter en waarschijnlijk zit je spot on.
Filteren maar
Om de drank helder te krijgen moeten we van de koffiedrap af. Hier hebben we al enige tijd een mooie uitvinding voor: een koffiefilter.
Melitta Benz ergerde zich begin vorige eeuw al aan het koffiedrap in haar koffie. Ze scheurde een vloeipapier uit een schoolschrift van haar zoon en patenteerde het eerste koffiefilter in 1908. Het familiebedrijf bestaat nog steeds.
Als je geen koffiefilter bij de hand hebt, kan je ook een kaasdoek, theedoek of een vloeipapier uit het schoolschrift van je zoon gebruiken. Eerst even natmaken/spoelen voor gebruik om eventuele smaken eruit te halen.
Als het goed is heb je nu een heldere siroop over. Sterk geconcentreerd, zowel in smaak als caffeinegehalte. Maak je weckpot schoon en bewaar de siroop in de koelkast.
Serve it up
En nu mag de kunstenaar in je naar boven komen: Serveer je Brute Brew in een mooi glas met veel ijs en verdun hem met ongeveer 1/3 koud water (naar smaak). Of drizzle met een scheutje volle melk of amandelmelk. Lange avond voor de boeg? Maak er een cocktail van met wat wodka en Kahlua and you’re on fire! Up to you!
Benieuwd naar andere heerlijke recepten met koffie? Die kan je hier vinden!
Pingback: De 21 bekendste koffiesoorten - Brute Bonen