Je bekijkt nu Ristretto vs Espresso vs Lungo

Ristretto vs Espresso vs Lungo

3 heerlijke koffies, die elk net wat anders zijn. Bij de verschillen tussen de ristretto, espresso en lungo komt het vooral neer op de Brew Ratio. Onthoud die term goed! De brew ratio geeft de verhouding tussen gemalen koffie en hoeveelheid espresso aan: ‘gemalen koffie : hoeveelheid espresso’. Deze ratio verschilt per soort koffie die je wilt zetten. In de meeste portafilters (filterdragers) past 19 gram gemalen koffie. Als er minder gemalen koffie in je portafilter past, eindig je dus met minder koffie in je kopje.

RistrettoEspressoLungo
RistrettoEspressoLungo
Smaak:Erg sterkSterkMinder sterk
Verhouding gemalen koffie
en hoeveelheid espresso:
1:1.51:2.11:3
19 gram koffie voor
28.5 gram ristretto
19 gram koffie voor
40 gram espresso
19 gram koffie voor
57+ gram lungo
Doorlooptijd:Min. 25 sec.25 tot 30 sec.Max. 40 sec.

Wat is een ristretto?

Om te beginnen de sterkste en kleinste koffie die je kan zetten: de ristretto. Voor een dubbele ristretto gebruiken wij 19 gram koffie. Uiteindelijk belandt er dan 28,5 gram ristretto in je kopje. De verhouding is dus 1:1.5. Voor een goede smaak moet de extractie tussen de 25 en 30 seconden duren. Dus het water loopt binnen deze range langs de koffie. Omdat je de maalgraad niet tussentijds wilt aanpassen, is de doorlooptijd van de ristretto altijd wat korter dan de standaard voor de espresso. Maar probeer toch voor een minimum van 25 seconden te gaan.

Je zal misschien verbaasd zijn, maar hoe sterker de smaak betekent niet hoe bitterder deze is. De ristretto heeft de meest sterke/geconcentreerde smaak, maar is minder bitter dan de espresso of lungo. De smaak van de ristretto neigt iets meer naar de zure en fruitige kant. Als je de smaak van je huidige creaties te bitter vindt (wat overigens vaak komt door te donker gebrande supermarkt bonen, bah), zou je eens kunnen testen met de ristretto. Misschien ben jij wel een grote fan van deze kleine beuker! Maar je bent sowieso beter af door vers gebrande koffie te kopen waar geen ‘dark roast’ op staat.

Wat is een espresso?

De espresso is de vaakst voorkomende van de drie. Hij zit tussen de ristretto en lungo in. Wij gebruiken de verhouding 1:2.1. Dus 40 gram espresso wanneer je 19 gram bonen gebruikt. Hier gaan we voor een doorlooptijd tussen de 25 en 30 seconden. Een goede espresso heeft een heerlijke balans tussen zuur en bitter. De espresso is de basis van de meeste koffiesoorten waar melk aan toegevoegd wordt. Wanneer je verse koffiebonen gebruikt krijg je een goede crema.

Wat is een lungo?

Voor de echte cafeïne-verslaafde is de lungo de oplossing. Deze verlengde espresso doet er maximaal 40 seconden over om tot de verhouding 1:3 (of 1:4) te komen. Bij 19 gram koffiebonen kom je ergens uit tussen de 57 en 76 gram lungo. Door de langere doorlooptijd zal hij wat bitterder smaken dan de espresso en ristretto.

Als je in Nederland een ‘gewone koffie’ besteld, is de kans groot dat je een lungo geserveerd krijgt. Als je als een echte koffie-nerd wil overkomen in een cafe, bestel dan de lungo ipv een gewone koffie. 😉

Cafeïne in je koffie

Een misverstand is dat hoe minder vloeistof je koffie heeft, hoe meer cafeïne deze bevat. Dit is echter niet het geval! De hoeveelheid cafeïne wordt bepaald door hoeveel water er langs de gemalen koffie loopt. Neem de grotere lungo die er 40 seconden over doet om de goede hoeveelheid te krijgen. Hier zit veel meer cafeïne in dan de kleinere ristretto met een doorlooptijd van 25 seconden. De smaak van de ristretto is geconcentreerder, maar hij heeft echt minder cafeïne dan die lungo.

Benieuwd naar onze bonen voor de perfecte espresso, ristretto of lungo? Probeer dan nu ons proefpakket. Je ontvangt de bonen van de meest recente branddag (19 februari 2024), en je zit verder nergens aan vast. 😉

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Sylvia

  Duidelijke uitleg en leuk geschreven! Eén kleine verbetering:
  Uiteindelijk beland er dan 28,5 gram ristretto in je kopje. -> beland moet belandt zijn 😉
  Dan ga ik nu kijken naar jullie aanbod 😀

  1. Robbert Elsinga

   Ha Sylvia,

   Dank voor je reactie en de spellingscheck! ? Ik heb het meteen aangepast.

   Mocht je vragen hebben over de bonen, dan hoor ik dat graag!

   Groeten,
   Robbert

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.