Je bekijkt nu Alles over de Espresso

Alles over de Espresso

De basis in de koffiecultuur. Voor de koffiefanaat. De espresso.

De espresso vormt de basis voor veel koffiesoorten, waaronder de cappuccino, latte, americano, cortado en meer. Hoe je hem maakt en hoe hij smaakt lees je hieronder. Nu eerst vliegensvlug door de historie van de espresso:

  • Ontstaan in Italië, toen Luigi Bezzera op zoek was om sneller (door een hogere druk) een koffie te zetten.
  • “Espresso” betekent snel in het Italiaans.
  • Gedurende ruim 120 jaar is, door o.a. de ontwikkeling van espressomachines, de espresso geëvolueerd tot het drankje dat we nu kennen

Nu we dat gehad hebben, over naar het belangrijke gedeelte.

Espresso

Hoe je ‘m maakt:

Je zet een espresso door heet water onder hoge druk (rond 9 bar) door erg fijn gemalen koffie te persen. Door de kleine hoeveelheid water die door de bonen loopt heeft een espresso een sterke smaak. Je kan deze powershot zetten met verschillende soorten machines. De meest voorkomende zijn de halfautomaat en volautomaat.

Halfautomaat
Halfautomaat/pistonmachine
Volautomaat
Volautomaat

(dubbele) Espresso zetten met een halfautomaat/pistonmachine

  • Maal eerst 19 gram (verse) koffiebonen erg fijn. Het moet aanvoelen als fijn zand. Vaak malen mensen te grof.
  • Verdeel de gemalen koffie gelijkmatig over je portafilter, zodat er niet 1 berg in het midden zit. Hoe? Tik zachtjes tegen je portafilter.
  • Tamp de bonen. Let erop dat je recht drukt, zodat de gemalen bonen gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Plaats een weegschaaltje op je espressomachine, zet je kopje koffie erop en zet deze op 0.
  • Zetten maar!
  • Stop de extractie wanneer je rond de 40 ml zit.

Het water moet tussen de 25 en 35 seconde door de gemalen koffie lopen. Dit heet ook wel de extractietijd. Was dit bij jou onder de 25 seconde? Maal dan wat fijner. Maar zorg wel dat je 19 gram in je portafilter maalt.

(dubbele) Espresso zetten met een volautomaat

Een espresso zetten met een volautomaat is een stuk makkelijker.

Zet je espressomachine op de fijnste maalstand. Wanneer je espresso niet meer als een straaltje uit je machine loopt, maar druppelt, zet hem dan 1 standje grover. That’s it!

Hoe smaakt je espresso?

Een “goede” espresso is “in balans”. Oftewel niet te zuur, maar ook niet te bitter. Als je supermarktkoffie gebruikt zal hij altijd erg bitter smaken. Dit komt omdat supermarktkoffie 9 van de 10 keer heel erg donker gebrand is (dark roast). Daardoor vervliegt alle smaak. Waarom ze dit doen? Hierdoor proef je niet wanneer de koffie van slechte kwaliteit is, dus kan je slechte/goedkope bonen gebruiken. Een geldkwestie dus. Vergelijk het met brood. De beste kwaliteit bakkersbrood of het goedkoopste brood smaken erg verschillend. Doe je beide veel te lang in het broodrooster, dan zullen ze hetzelfde smaken. Verbrand.

Wanneer je verse en wat lichter gebrande koffiebonen gebruikt zal je koffie-ervaring echt anders zijn. Een goede espresso heeft een unieke smaak, die sterk beïnvloed wordt door wat voor soort bonen je gebruikt. Door de hoge zetdruk wordt de smaak van de bonen als het ware uitvergroot. Dit kan van fruitig en fris gaan tot tonen van chocolade en karamel (zoals die van Brute Bonen). Je kan verse koffiebonen ook herkennen aan een lekker laagje crèma. PS: Bij vers gebrande koffiebonen staat vrijwel altijd de branddag vermeld op de verpakking. Staat dit er niet op? Kijk dan naar de houdbaarheidsdatum. Die is vrijwel altijd 2 jaar na de branddatum.

Wil je de overstap maken van die oude supermarktbonen naar Brute Bonen? Probeer dan ons proefpakket. (shameless plug ;))

FAQ’s

Waarom krijg je water bij je espresso?

Door eerst water te drinken krijg je een ongefilterde smaak van de espresso. Hierdoor proef je de smaaktonen van de espresso meer. Drink dus eerst het water voordat je de espresso drinkt, en niet andersom. 😉

Waarom is espresso zo weinig?

Door weinig water te gebruiken krijgt de espresso een erg geconcentreerde smaak. Je hebt hierdoor maar weinig volume nodig om toch een sterke koffiesmaak te krijgen. Als je hem langer door laat lopen, krijg je een iets bitterdere lungo. Laat je hem nog langer doorlopen dan proef je echt alleen nog maar bittere koffie.

Mocht je meer willen weten over hoe je zelf een perfecte espresso kan zetten, laat dan vooral een reactie achter op deze post!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.