Je bekijkt nu Mijn koffie smaakt te bitter. Hoe kan dat?

Mijn koffie smaakt te bitter. Hoe kan dat?

Je herkent het vast wel. Je hebt zin in een heerlijk bakje koffie om de dag goed te starten. Maar in plaats van gegroet te worden door een heerlijke smaak, heb je een sloot bittere bagger in je mond. Bah! Koffie die gewoon zo bitter is, dat het net lijkt of ‘ie verbrand is. (hint: dat is vaak ook zo!) Bittere koffie kan verschillende oorzaken hebben. In dit korte artikel benoemen we de voornaamste oorzaken, en geven we je oplossingen hoe je koffie weer een heerlijke smaak krijgt.

VARIËTEIT van de koffie

Sommige soorten koffiebonen hebben uit zichzelf een wat bitterdere smaak. Robusta koffie heeft vaak meer bitterheid vergeleken met Arabica. Wil je dus minder bittere koffie? Begin bij de oorsprong en ga voor Arabica koffiebonen. Echter wordt de Arabica vaak nog verpest door hoe de koffie multinationals de bonen branden.

Branden van de koffie

Gebruik je nog koffie uit de supermarkt? Deze is vaak veel te donker gebrand (& te oud), wat alle smaak uit de bonen haalt. Hierdoor komt alleen de bitterheid naar voren. Ongeacht of de koffie hier Arabica of Robusta is. Te donker gebrande (of zelfs vaak verbrande) koffie is simpelweg te bitter.

Waarom ze zo donker gebrand worden? De kwaliteit van de koffie is vaak zo matig (/goedkoop), dat de koffiereuzen ervoor kiezen om de koffie zo donker te branden dat je niet eens terug kan proeven dat de kwaliteit zo laag is. Het resultaat: te bittere koffie.

Verbrande koffie
Verbrande koffiebonen
Niet bittere koffiebonen
Wat lichter gebrande koffiebonen (-> Brute Bonen)

Maalgraad

Heb je thuis al Arabica koffiebonen en koop je ze al van een kwalitatieve koffiebranderij? En toch smaakt de koffie nog te bitter? Dan is de kans groot dat je de koffie net iets te fijn maalt. Hoe fijner de maling, hoe meer weerstand de koffie biedt voor het water. (dus loopt het water minder snel door de koffie heen)

Dit wordt ook wel ‘overextractie’ genoemd. Overextractie vind plaats wanneer het hete water te lang in contact staat met de gemalen koffie. Het gevolg hiervan is dat (een deel van) de koffie verbrand, wat weer resulteert in meer bitterheid en een minder gebalanceerde smaak.

Te weinig koffie

Wanneer je te weinig koffie gebruikt voor je espresso komt er meer bitterheid naar voren. Voor een espresso gebruiken wij 8-9 gram koffie. Bij een volautomaat beïnvloed je dit door minder water te gebruiken per kopje, of door de sterkte aan te passen.

Meer weten over de perfecte espresso? Dat lees je hier!

Te heet water

Dit komt niet vaak voor, maar voor de volledigheid: wanneer je water te heet is kan je koffie verbranden. Zoals eerder al genoemd wil je dit voorkomen. Want verbrande koffie zorgt voor meer bitterheid. Als je zeker weet dat je geen overextractie hebt, kan je proberen de temperatuur lager te zetten.

Oplossing voor te bittere koffie

Koop alleen 100% Arabica koffiebonen die niet te donker gebrand worden (dus sla de supermarktkoffie over). Gebruik de juiste maalgraad en de goede hoeveelheid koffie. Dan zou je op de goede weg moeten zijn! Ben je benieuwd naar hoe onze 100% versgebrande Arabica koffie smaakt? Bestel dan nu een proefpakket!

Conclusie

Te bittere koffie kan verschillende oorzaken hebben:

  • De smaak van de koffieboon zelf
  • Te donker gebrande koffie
  • Te fijne maalgraad
  • Te weinig koffie
  • Te heet water

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.