Je bekijkt nu Onze sprong naar een duurzame verpakking

Onze sprong naar een duurzame verpakking

Update 31 oktober 2020: We zijn live! De nieuwe koffiezakken zijn binnen en komende branddag schakelen we geheel over op brievenbusdoosjes met daarin onze nieuwe koffiezakken!

In ons vorige bericht over de zoektocht naar een duurzame verpakking namen we je mee in de dilemma’s waar je voor komt te staan als je zo duurzaam mogelijk bezig wil zijn. De perfecte oplossing bestaat niet lijkt het. Toch hebben we een paar fundamentele keuzes gemaakt en wordt onze nieuwe verpakking as we speak geproduceerd.

Vrij van fossiele grondstoffen

Wij vinden dat we van onze olieverslaving af moeten komen. Ja, je kunt plastic recyclen om de klimaatimpact te verlagen. Ondanks dat iedereen dit weet, zijn we afgelopen jaren alleen maar méér plastic gaan verbruiken en wordt slechts 15% van alle plastic gerecycled. En aan aardolie “kleeft” nog een ander nadeel, waardoor je het eigenlijk beter in de grond kan laten zitten.

Dus kozen wij voor een radicale stap: Onze nieuwe verpakking wordt gemaakt van plantaardig materiaal. We hebben gekozen voor een buitenkant van FSC®-gecertificeerd kraftpapier, aan de binnenkant gelamineerd met een dun laagje bioPBS (dus geen PLA). Dit hypermoderne materiaal wordt door een dochteronderneming van Mitsubishi gemaakt uit maiszetmeel. Zelfs het koffieventiel is gemaakt van plantaardig composteerbaar materiaal.

BioPBS in plaats van PLA

Hoewel PLA ook van plantaardig materiaal gemaakt wordt, wordt er meestal niet bij verteld dat er ook een laagje PBAT nodig is. En ondanks dat PBAT composteerbaar is, wordt het wel gemaakt van aardolie. En dat was nou juist ons streven, een fossielvrije verpakking.

Geen aluminium laagje

De meeste koffiezakken hebben een laagje alu aan de binnenkant, zodat je de bonen een jaar in je trapkast kan bewaren. ? Brute Bonen consumeer je idealiter binnen twee weken nadat je ze ontvangt, want we branden om de week. We hebben dus geen aluminium barrière nodig om de bonen vers te houden. En dat scheelt, want aluminium is een waardevolle grondstof die je niet weg wil gooien bij het afval.

Minder materiaal

De “makkelijkste” manier om je footprint te verkleinen is minder materiaal gebruiken. Door het weglaten van lagen en door dunner kraftpapier te gebruiken hebben we ruim 50% minder materiaal nodig om dezelfde hoeveelheid bonen te verpakken! BAM.

Daar komt nog wel het brievenbusdoosje bij. De grote wens van PostNL, die niet blij worden van Brute Bonen aroma in het sorteercentrum, vreemd. ?
Doordat onze nieuwe zakken precies in een brievenbusdoosje passen, maken we zo effectief mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte. En de brievenbusdoos is op zijn beurt ook weer gemaakt van FSC®-gecertificeerd karton en 100% te recyclen.

Composteerbaar

Composteren is geen doel op zich, maar wel een mooie bijkomstigheid van het gebruikte bioPBS. De zakken mogen dus bij het GFT-afval en zullen binnen 4-6 weken in een professionele composteerinstallatie van het afvalverwerkingsbedrijf composteren. Je kunt de zakken dus ook gebruiken om je GFT afval in te verzamelen in de keuken.

En recyclen dan?

De brievenbusdoosjes zijn zoals gezegd heel goed te recyclen en mogen straks bij het oud papier. De koffiezakken laten zich (nog) niet goed recyclen omdat er nog onvoldoende bioPBS in de afvalstroom zit. Naarmate er meer bioPBS in omloop komt, wordt dat kip-ei probleem hopelijk ook opgelost.

CO2-neutraal

Qua materialen hebben we er alles aan gedaan zo zorgvuldig mogelijke keuzes te maken in het belang van de planeet. Toch komt er bij de productie van onze zakken en doosjes CO2 vrij (bij het maken van karton, kraftpapier en bioPBS). Deze footprint gaan we compenseren, door verder te investeren in ons CO2-compensatieproject in India.

A giant leap forward

Is onze nieuwe verpakking volmaakt duurzaam? Vast niet. Er zijn vast 100 dingen op onze keuzes aan te merken. Maar het is een gigantische stap voorwaarts ten opzichte van alle andere koffieverpakkingen die we afgelopen tijd in onze handen hebben gehad. En daar zijn we best een beetje trots op! Over een maand verwachten we de verpakkingen binnen te krijgen, we kunnen niet wachten! ?

Lees ook het eerdere bericht: Zoektocht naar een duurzame verpakking

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Theetje

  Wat geweldig nieuws dat jullie zo’n belangrijke stap zetten naar duurzamere verpakkingen! Jullie keuze voor plantaardige materialen en het verminderen van materiaalgebruik is inspirerend. Het is een prachtig voorbeeld van hoe kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben op het milieu.

  1. Robbert Elsinga

   Ha Theetje,

   Dank voor je reactie! We zijn zelf ook erg blij met de duurzamere verpakkingen. Daarnaast houden we met elke stap rekening met mens, natuur en milieu. Zo komt als onze koffie uit het bos. Daarover binnenkort meer. ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.