Regelmatig krijgen we de vraag waarom er een natte puk overblijft na het zetten van een shot espresso. Wat is precies die natte puk? Is het erg? En wat zijn de oorzaken?
De Puk?
De “koffiekoek” die overblijft na het zetten van koffie heet “de puk”. Dit bestaat uit de samengeperste koffiedrap en wat restwater.
Een mooie droge puk is makkelijk uit het portafilter te kloppen en werkt dus makkelijk en prettig. Maar betekent dat ook automatisch dat een natte puk niet goed is? Korte antwoord: Niet per se!
Wil je meer weten? Lees verder voor de nitty gritty details!
Hoe werkt het?
Hieronder een zijaanzicht van een koffiebakje en het douchescherm van een espressomachine:
Bij gebruik van een standaarddosis in een standaard (in dit geval) dubbel portafilter bakje is er altijd iets van ruimte tussen het douchescherm van de espressomachine en het oppervlak van de koffie, maar niet veel.
Op het moment dat de dosis koffie verlaagd wordt (of een groter bakje gebruikt wordt bij een gelijke dosis koffie) zal er dus meer ruimte ontstaan tussen douchescherm en koffieoppervlak. Daardoor kun je soms na een shot wat water zien op de koffiepuk, een natte puk dus.
Nu hebben sommige portafilters standaard een wat groter koffiebakje dan andere. Vooral bij bottomless portafilters (ook wel naked portafilters genoemd) zie je dit vaak. Dit portafilter is open aan de onderzijde en een groter (21 grams) bakje geeft jou de ruimte om de dosering geheel naar eigen voorkeur te verhogen of te verlagen. Juist bij deze grotere bakjes zie je nog wel eens een natte puk, maar dit kan dus helemaal geen kwaad!
Weet je eenmaal wat jouw ideale dosering is en wil je toch graag die makkelijk uitklopbare puk? Bakjes zijn in alle soorten en maten te koop! Neem dan even contact op met Coffee & Kitchen voor een passend bakje.
Dit is een hoop info, maar wat is nou “goed”?
Natte puk of niet, het belangrijkste is dat de smaak goed is. Als je tevreden bent over de espresso is de rest onbelangrijk!
Een paar algemene richtlijnen om je op weg te helpen:
- Dosering voor een dubbele espresso van 14-16gr (Maar wij bij Brute Bonen vinden 17-18gr lekkerder!)
- Doorlooptijd tussen de 20 en 35 seconden
- Zetdruk rond de 9 bar
De doorlooptijd van een espresso is altijd een combinatie van zetdruk, maalgraad en dosering, dus als je gaat experimenteren de tip: Verander altijd maar één variabele tegelijk!