Veelgestelde Vragen
Brute Bonen Branddag
Jazeker! Je hebt twee opties:
- Meedoen met de branddag: Als je een branddag niet mee wil doen, simpelweg niet betalen. Dan komt er ook geen koffie jouw kant op.
- Los bestellen: Bestel gewoon koffie als jij het nodig hebt. Ietsje duurder dan meedoen met de branddag, maar wel volledige controle wanneer de koffie bij je op de mat valt.
Drink je gemiddeld 2-3 espresso’s of cappu’s per dag? Ga dan voor 300 gram*.
Drink je 2 doppio’s per dag (dubbele espresso’s)? Dan is 500 gram* ruim voldoende.
Grotere koffiedrinkers? Bij 6 espresso’s per dag heb je genoeg aan 700 gram*.
*De hoeveelheid per branddag (om de week op de maandag)
Ja! Elke branddag heb je de keuze hoeveel gram Brute Bonen je wilt bestellen. Dit kan in stappen van 100 gram (t/m 1 kilo). Zo heb je altijd precies genoeg verse koffiebonen in huis.
Om de week op maandag is het branddag en worden Brute Bonen gebrand. We verzenden daarna zo snel mogelijk, zodat je altijd topkwaliteit versgebrande bonen in huis hebt. Als je je hebt aangemeld ontvang je de vrijdag voor de iedere branddag een bericht dat we weer gaan branden. Betaling gaat via betaalverzoek of automatisch incasso. En het allerbelangrijkste: je zit nergens aan vast.
We branden om de week op maandag, dus als je meedoet met de branddag, heb je meestal op woensdag of donderdag de versgebrande koffiebonen in huis. En het allermooiste: de versgebrande bonen hebben een paar dagen nodig om te ontgassen, dus op zaterdag zijn ze op hun lekkerst.
De eerstvolgende branddag is over 6 dagen (maandag 11 november)..
Yes, je bestelt 500 gram Brute Bonen in de shop. En als je dat voor 15:00 doet liggen ze morgen waarschijnlijk bij je op de mat. Altijd van de meest recente branddag.
Voorafgaand aan de branddag ontvang je een betaalverzoek van ons via Whatsapp. Daarnaast verloopt bijna al onze communicatie via Whatsapp, wel zo makkelijk. En als je dat niet prettig vindt: Geef aan dat je liever alleen berichtjes via de mail ontvangt. Of bestel 500 gram Brute Bonen in de shop wanneer jij het wil!
Dat jij altijd versgebrande bonen in huis hebt! 😉 Verder hopen we dat jij net zo enthousiast bent over onze bonen als wijzelf en onze fans. Over de smaak, de verhalen achter de bonen en het gemak van de tweewekelijkse levering. Als je nog tips hebt hoe we kunnen verbeteren horen we dat natuurlijk ook altijd graag!
Nee. Daar houden we zelf ook niet van. Jij geeft aan wat je wil:
- Wil je voorafgaand aan iedere branddag een appje ontvangen? Of liever een mailtje? Of helemaal niets? Het is ons om het even.
- Wil je om de 2 weken meedoen? Of liever om de 4 weken? Kan allemaal.
- Ga je op vakantie en wil je een poosje overslaan? Laat het ons weten en we passen het aan
- Wil je het een keer proberen en helemaal geen berichten van ons ontvangen? Bestel een proefpakket.
- Wil je eenmalig 500 gram bestellen? Helemaal top.
- Wil je nergens over nadenken en iedere branddag een vaste hoeveelheid ontvangen? Ook geen probleem en geef aan dat je met automatisch incasso wil betalen. Krijg je nog 5% korting ook!
- Is je koffie op en red je het niet tot de volgende branddag? Bestel een noodpakketje
We zijn er om je het leven makkelijker te maken. De reviews spreken voor zich…
Betalen
Er zijn twee manieren om te betalen:
- Je ontvangt iedere branddag een betaalverzoek per e-mail of whatsapp die je kan voldoen met iDeal.
- Door middel van automatische incasso: We sturen je de vrijdag voorafgaand aan de branddag een mail met je bestelling, zodat je voldoende tijd hebt om wijzigingen door te geven. Omdat automatisch incasso voor iedereen makkelijker is, krijg je 5% korting op de koffie.
Kies je voor automatisch incasso, dan ontvang je iedere vrijdag voorafgaand aan een branddag een e-mail en een whatsapp-bericht met jouw bestelling. Je hebt tot zondag 18:00 voorafgaand aan de branddag om eventuele wijzigingen (hoeveelheid veranderen, overslaan, pauzeren) door te geven. De automatisch incasso vindt plaats enkele dagen nadat de bonen gebrand zijn.
Bezorgen
We hebben een speciale koffieverpakking ontwikkeld die door de brievenbus past. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. Het brievenbusdoosje wordt bezorgd door de bezorger van PostNL.
Je koffiebonen worden zo snel mogelijk na het branden verpakt en op de post gedaan. Meestal heb je ze twee à drie dagen na branden in de brievenbus. Heb je op donderdag nog niets ontvangen, dan is er waarschijnlijk wat mis gegaan. Stuur ons een appje en we kijken wat we kunnen doen!
Onze verpakking is ontwikkeld voor een standaard brievenbus (38 x 26,5 x 3,2 cm). Vaak past de verpakking ook gewoon door een brievenbus met een afwijkende afmeting. Mocht het echt niet passen wordt de verpakking door de bezorger bij de buren achtergelaten of moet je de enveloppe ophalen bij een PostNL afhaalpunt.
Over de bonen
Uit het bos. Koffie is namelijk een schaduwplant en groeit veel beter in het bos. Je leest er alles over bij Onze Missie.
Maar je wil natuurlijk ook weten uit welke landen: Brute Bonen is een blend uit India, Bolivia en Guatemala. Met zorg samengesteld om een mooie balans te krijgen met een volle smaak, veel aroma. De origines Bolivia en Guatemala zijn ook als single origin te bestellen.
Onze bonen komen uit het bos. Uit agroforestry projecten. Een aantal van de voordelen is dat de natuur zijn werk doet: Er is geen kunstmest nodig omdat de bodem hersteld wordt, er hoeft minder bewaterd te worden omdat de wortels van de bomen het water vasthouden en er is veel minder last van ongedierte omdat je vogels en andere insecten-eters aantrekt, dus pesticiden zijn niet nodig. Dat wil echter niet zeggen dat het voor deze kleinschalige boeren makkelijk is om een biologisch certificaat aan te vragen. Dat vraagt een grote investering en veel tijd. In Bolivia is naar verwachting de eerstvolgende oogst (2025) officieel biologisch gecertificeerd. In Guatemala wordt de koffie verbouwd volgens de Eco-OK certificering. Uiteindelijk is ons doel om alle koffie gecertificeerd biologisch te krijgen.
We branden onze bonen op twee profielen, een profiel voor de halfautomaat (zo’n machine met een pistol of portafilter) en een profiel voor de volautomaat (denk aan Jura, Nivona, Siemens, De’Longhi etc). Het profiel voor de volautomaat is iets donkerder gebrand, omdat deze machines helaas niet zo fijn kunnen maken, waardoor de koffie al snel “slap” wordt. Het belangrijkste voor een volle smaak is dus de maalgraad: Zet de maalgraad van je volautomaat altijd zo fijn mogelijk.
Wij geloven dat een directe relatie met kleinschalige producenten met zo min mogelijk schakels in de keten het meeste oplevert voor iedereen. Zo kopen we rechtstreeks in bij ArBolivia in en dat verzekert ons van een eerlijke prijs voor de boeren én de beste kwaliteit specialty coffee. De boeren krijgen tot wel 2x zoveel betaald voor hun koffie als wanneer ze de koffie op de lokale markt verkopen! De direct trade uit Guatemala volgt een zelfde model, de prijs die de producenten krijgen ligt daar tot wel 70% hoger dan op de vrije markt.
Bereiden & bewaren
Na de koffieboon is de maalgraad waarschijnlijk de grootste factor in het eindresultaat. Daarom zijn we er zo op gebrand dat je de maalgraad juist afstelt, ook als je een volautomaat hebt.
Lees stap voor stap hoe je de maalgraad instelt.
De bonen in de melange zijn erop geselecteerd om geen zure smaak te hebben. Toch zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de smaak van Brute Bonen niet volledig tot zijn recht komt:
- Maalgraad te grof: als je te grof maalt, loopt je koffie te snel door waardoor er meer zuren naar boven komen.
- Teveel koffie: Bij hoge dosering koffie krijg je meer zuren. Zelf zitten we rond de 8-9 gram per espresso. Bij een volautomaat beïnvloed je dit door meer water te gebruiken per kopje, of door de sterkte aan te passen.
- Water te koud: Een te lage temperatuur tijdens het zetten maakt koffie zuurder. Dit komt het minst vaak voor als je je machine goed hebt ingesteld en regelmatig ontkalkt.
Al deze factoren heb je bij een losse maler en pistonmachine volledig in eigen hand, maar ook bij een volautomaat kun je vaak deze zaken instellen. Hier lees je hoe je je apparaat instelt. Kom je er niet uit? Stuur ons een appje
Brute Bonen kunnen slecht tegen zuurstof, vocht, warmte en UV-licht. Bewaar je bonen daarom in een luchtdicht bewaarblik, liefst op een koele plek (niet boven je fornuis, oven, etc). Vaak is het bonenreservoir niet luchtdicht en laat het plexiglas UV-licht door, bij een volautomaat is het daar vaak ook nog eens lekker warm. Vul dus je maler in kleinere porties bij (1 a 2 keer per week).
Alle koffiebonen beginnen daags na het branden hun aroma’s te verliezen. Daarom ruikt een zak koffie zo lekker als je hem opentrekt. Maar hoe langer je wacht des te meer aroma’s vervliegen er. Ons advies: gebruik direct je versgebrande bonen en drink ze binnen 3 weken op.