INDIA MONSOONED MALABAR AA
Kruidige koffie uit Indiase koffiebossen
Kwalitatieve koffie
De hoogste kwaliteit koffieboon geleverd door Aspinwall, de oudste en hoogst aangeschreven producent van Monsooned Malabar. Na handmatige selectie worden de beste Arabica koffiebonen op natuurlijke wijze, langzaam gedroogd, gebruikmakend van de moessonwind. Dit proces duurt drie tot vier maanden, waardoor een kruidige, zachte smaak wordt ontwikkeld en de boon van groen naar goudgeel kleurt.
De reis VAN HET VERRE OOSTEN NAAR AMSTERDAM
In de 19e eeuw werd koffie met grote zeilschepen van het Verre Oosten naar Amsterdam verscheept. Golven. Wind. Regen. Zon. De elementen maken het een zware, duurbetaalde reis. En de vracht, hoe goed beschermd ook door de dikke houten romp, kon zich gedurende de reis niet aan de natuur onttrekken. De kostbare Arabicabonen werden vochtig, nat en droogden weer. Twee, drie maanden lang.
Gedurende de reis per zeilschip veranderde de koffieboon. Hij werd iets groter, lichter van kleur en de smaak zachter en kruidiger. De zuren in de koffie verdwenen bijna helemaal. Noem het een licht fermentatieproces. Pas toen er rond 1900 snellere vaarroutes ontstonden met gemotoriseerde vrachtschepen en stalen romp, ontdekte men wat de oorspronkelijke transportmethode en lange reis deed met de smaak!
MONSOONING THE MALABAR
Op zoek naar deze authentieke smaak, ging men begin 20ste eeuw op zoek naar een verwerkingsmethode om de lange reis na te bootsen. Het regenseizoen (de moesson) bleek de oplossing: De groene bonen worden gedurende drie maanden, van juni tot september in open loodsen blootgesteld aan weer en wind aan de Indiase kust. De bonen worden in die periode eerst uitgespreid op de grond en regelmatig omgeschept, het tweede deel van de “reis” brengen de bonen door in zakken, opgestapeld voor de open ramen, zodat de warme, vochtige wind zijn werk kan doen.
Aspinwall is al sinds 1867 verwerker van de Malabar koffie en nu verwerker van de hoogste kwaliteit Monsooned Malabar AA.
Een unieke smaak, net zo delicaat als haar verwerkingsproces.
Kwaliteitscontrole
Na het monsooning proces krijgen we de beste kwaliteit door een mechanisch proces gevolgd door een uitgebreid handmatig selectieproces (zie foto’s boven). Meer dan 50% van de koffiebonen komt niet door de selectie voor de AA kwaliteitsnorm. Hierdoor blijven er alleen perfecte koffiebonen over. De consistente vorm en kwaliteit is van groot belang om perfect te kunnen roosteren. Afwijkingen zorgen voor te donker- of lichtgebrande bonen die de smaak kunnen bederven.
Na selectie gaan de bonen op transport naar Amsterdam en zijn ze klaar om gebrand te worden!
BRUTE BONEN & MALABAR
Vanaf de eerste kennismaking was het liefde op het eerste gezicht. De zachte bijna zoete smaak. De tonen van noten, caramel en chocolade. Het fluwelen crema. En de nasmaak!
Dit moést de basis vormen voor Brute Bonen. En toen zijn we op zoek gegaan naar mooie koffies om het smaakpalet te completeren.