Je bekijkt nu Koffiebonen bewaren: hoe doe je dat?

Koffiebonen bewaren: hoe doe je dat?

Je hebt verse koffiebonen gekocht, maar je merkt dat na een aantal dagen tot een paar weken na het branden de smaak begint te vervliegen. Herkenbaar? Kan je dit voorkomen of dit proces vertragen? Hoe lang kan je überhaupt koffiebonen bewaren? En hoe kan je zo lang mogelijk kan genieten van die versgebrande koffiebonen? Als fans van knettervers gebrande bonen maken we je graag in 1 minuut de bewaar-expert.

Waarom wordt koffie minder lekker naarmate het ouder wordt?

Maak je een zak versgebrande koffiebonen voor het eerst open, dan zal je gegroet worden met die heerlijke geur. Als je diezelfde zak een paar dagen later opnieuw opent zal hij al minder sterk ruiken. En na een paar weken? Dan ruik je amper nog wat. Simpel gezegd vervliegen de aroma’s die je koffie nou net zo lekker maken. Versgebrande bonen herken je ook aan een stroperig crema waar al deze aroma’s in samenkomen. Je kan het verouderingsproces vertragen (zie beneden), helemaal voorkomen lukt niet.

De 4 killers van VERSGEBRANDE koffie

Koffiebonen hebben een hekel aan zuurstof, warmte, vocht en licht. Hoe komt dat?

Door zuurstof, licht en vocht oxideren de oliën in koffie, waardoor de smaak verloren gaat. Warmte versnelt het oxideren en het vervliegen van de aroma’s. Bij gemalen koffie gaan deze processen sneller dan wanneer de boon heel is.

Het slechtste wat je voor je koffiebonen kan doen is ze:

  • In een open verpakking of bonenreservoir bewaren, hier komt altijd zuurstof (en licht) bij
  • Naast een warmtebron zetten zoals je espressomachine, oven of andere warme keukenapparatuur
  • In een vochtige omgeving plaatsen zoals de koelkast of kelder
  • In een lichte omgeving plaatsen zoals voor een raam

Koffiebonen bewaren in de vriezer. Wel of niet doen?

Als koffie ouder wordt door warmte, kan ik de bonen dan niet het beste invriezen? Het kan, maar liever niet. Het liefst koop en bewaar je je koffiebonen in kleine hoeveelheden zodat je ze niet hoeft te bewaren in de vriezer. Wil je dit toch doen? Vries alleen een hele ongeopende zak in. En laat de zak ongeopend helemaal ontdooien als je hem uit de vriezer haalt. Doe je dit niet dan krijg je condens op de koude bonen en door vocht ben je nog verder van huis. Kort gezegd, veel gedoe voor weinig resultaat.

wat dan wel?

Vrij simpel:

  • Bewaar je koffie in de originele verpakking (als deze een ventiel heeft)
  • Koop koffiebonen en vermijdt voorgemalen koffie
  • Koop in kleine hoeveelheden
  • Vul het bonenreservoir van je koffiezetapparaat of koffiemolen met kleine hoeveelheden koffiebonen
  • Bewaar koffie in een hiervoor bedoeld bewaarblik

Hoe lang kan je koffie bewaren als je met alles rekening houdt?

Technisch gezien kan je koffiebonen tot 2 jaar bewaren, maar voor een optimale smaak raden wij het volgende aan:

Gemalen koffie: 15 minuten (hoe korter hoe beter!)
Gebrande koffie in de buitenlucht: 1 dag
Gebrande koffie in een bewaarblik of in een ongeopende zak: 21 dagen

Conclusie: Hoe bewaar je koffiebonen het beste?

Bewaar ze in een donkere, koele, zuurstofarme en droge omgeving zoals de originele gesloten verpakking (met ventiel) of een hiervoor bedoeld bewaarblik, koop kleine hoeveelheden en maal alleen wanneer je ook daadwerkelijk koffie zet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.