Het instellen van de bonenmaler

Met Brute Bonen in huis, is het tijd voor de volgende stap: het instellen/afstellen van de maalgraad.

Zeker de eerste keer kan dit iets zijn waar je tegenop kijkt. Hoe te beginnen?

Allereerst wat uitleg over waarom een bonenmaler zo belangrijk is voor de ultieme espresso, daarna een how-to om snel tot een goede afstelling van de maler te komen.

Koffie is ook voorgemalen te koop, waarom dan toch zelf malen?

In elke koffieboon zitten na branding aroma’s, gassen en essentiële oliën. Deze stofjes blijven na branding slechts een beperkte periode in de boon aanwezig, en zorgen samen met het hete water voor de crema op de koffie en een rijke smaak. Vandaar dat koffiebonen net als andere producten als een vers product moeten worden gezien met beperkte houdbaarheid. Vanaf het moment van branding gaat de stopwatch dus lopen met betrekking tot de versheid van de koffieboon.

Zodra een boon gemalen wordt versnelt dit proces enorm, zodanig zelfs dat gemalen koffie slechts ongeveer 15 minuten “vers” blijft. Daarna zijn veel van de gassen en essentiële oliën verdwenen en is de koffie niet meer vers. Voorgemalen koffie is dus, ondanks de beste bedoelingen van de verkoper zelfs als deze “vers gemalen” is in een winkel per definitie altijd oud.

De bonenmaler

Een eigen bonenmaler is dus essentieel om de boon binnen deze 15 minuten vanaf maling te kunnen verwerken tot de ultiem verse koffie.

Belangrijk om te onthouden is dat bonenmalers er zijn in verschillende soorten en maten, dus dit is een globale uitleg, er kunnen kleine verschillen zijn tussen de verschillende merken en modellen. We zullen er geen enorm technisch verhaal van proberen te maken (hier is online genoeg over te vinden) maar vooral een praktische uitleg. Voor specifieke uitleg per model kun je altijd contact met ons opnemen.

De maalgraad van de koffie zorgt voor de juiste doorlooptijd. Loopt de koffie te snel door is deze te grof gemalen, loopt hij te langzaam is de maalgraad te fijn. Belangrijk is om bij het afstellen van de maler elke keer dezelfde hoeveelheid bonen te gebruiken. 

De perfecte ratio

De ratio beschrijft simpelweg hoeveel gram gemalen koffie je gebruikt vergeleken met hoeveel ml water. Wij houden de verhouding 1:2 aan. Dus per gram gemalen koffie krijg je 2gr espresso. Een goede start is om 19 gram koffie te gebruiken voor een dubbele espresso. Als dat niet past in je filterdrager, dan doe je er zoveel in als past, zonder te knoeien.

Stappenplan maler instellen

MALER INSTELLEN

 1. Maak / maal de maler eerst geheel leeg.
 2. Zet de maler op de allerfijnste stand. De schijven raken elkaar op dit punt. De maler kan niet fijner. (Zet de maler NIET aan!)
 3. Draai het knopje een kwart slag terug (van 12 uur naar 3 uur). Een klein stapje terug naar grof dus.
 4. Vul het bonenreservoir van de maler. Dit is je startpunt. 

DOORLOOPTIJD METEN

 1. Pak je timer & weegschaal erbij en maal 19 gram bonen.
 2. Zet een (dubbele) espresso, waarbij je je timer aanzet vanaf het moment dat je op het knopje klikt om de espresso te zetten. Zet de timer stop wanneer je weegschaal 38 gram aangeeft. Noteer de tijd.
  1. Onder de 25 seconde? Draai het knopje op je bonenmaler 5-10 graden richting fijn*.
  2. Boven de 35 seconde? Draai het knopje op je bonenmaler 5-10 graden richting grof*.
  3. Maal voor 2 seconde en gooi dit maalsel weg. (dit maalsel is nog van de oude stand)
  4. Start opnieuw bij stap 1 van dit kopje.
 3. Tussen de 25 en 30 seconde? Dan zou je een heerlijke espresso moeten hebben! 
*Draai alleen aan het knopje TIJDENS het malen 

Voor malers met elektronische timers:

Doorloop eerst handmatig de stappen hierboven. Bepaal zelf de dosering van de koffie, dus zonder gebruik te maken van de timers op de bonenmaler. Op het moment dat de maalgraad perfect is afgesteld meet je enkele keren op hoe lang de maler erover doet om exact de gebruikte hoeveelheid maalsel te produceren. Dit kun je opmeten met bijvoorbeeld een stopwatch. Stel vervolgens de maler af op de gemeten tijdsduur.

TOT SLOT

Doorlooptijden / doseringen zijn een richtlijn en niets meer dan dat. Het belangrijkste is:

 • Als het goed smaakt is het goed! Don’t over do it.
 • Iedereen heeft eigen voorkeur wat betreft doorlooptijd, smaak en dosering. Laat je vooral niet te veel wijs maken door wat je online allemaal leest!