Het instellen van de bonenmaler
Met Brute Bonen in huis, is het tijd voor de volgende stap: het instellen/afstellen van de maalgraad.
Zeker de eerste keer kan dit iets zijn waar je tegenop kijkt. Hoe te beginnen?
Allereerst wat uitleg over waarom een bonenmaler zo belangrijk is voor de ultieme espresso, daarna een how-to om snel tot een goede afstelling van de maler te komen.

Koffie is ook voorgemalen te koop, waarom dan toch zelf malen?
In elke koffieboon zitten na branding aroma’s, gassen en essentiële oliën. Deze stofjes blijven na branding slechts een beperkte periode in de boon aanwezig, en zorgen samen met het hete water voor de crema op de koffie en een rijke smaak. Vandaar dat koffiebonen net als andere producten als een vers product moeten worden gezien met beperkte houdbaarheid. Vanaf het moment van branding gaat de stopwatch dus lopen met betrekking tot de versheid van de koffieboon.
Zodra een boon gemalen wordt versnelt dit proces enorm, zodanig zelfs dat gemalen koffie slechts ongeveer 15 minuten “vers” blijft. Daarna zijn veel van de gassen en essentiële oliën verdwenen en is de koffie niet meer vers. Voorgemalen koffie is dus, ondanks de beste bedoelingen van de verkoper zelfs als deze “vers gemalen” is in een winkel per definitie altijd oud.
De bonenmaler
Een eigen bonenmaler is dus essentieel om de boon binnen deze 15 minuten vanaf maling te kunnen verwerken tot de ultiem verse koffie.
Belangrijk om te onthouden is dat bonenmalers er zijn in verschillende soorten en maten, dus dit is een globale uitleg, er kunnen kleine verschillen zijn tussen de verschillende merken en modellen. We zullen er geen enorm technisch verhaal van proberen te maken (hier is online genoeg over te vinden) maar vooral een praktische uitleg. Voor specifieke uitleg per model kun je altijd contact met ons opnemen.
De maalgraad van de koffie zorgt voor de juiste doorlooptijd. Loopt de koffie te snel door is deze te grof gemalen, loopt hij te langzaam is de maalgraad te fijn. Belangrijk is om bij het afstellen van de maler elke keer dezelfde hoeveelheid bonen te gebruiken. Dit kun je afwegen of op het oog inschatten.
Stappenplan
- Maak / maal de maler eerst geheel leeg
- Zet de maler op de allerfijnste stand. De schijven raken elkaar op dit punt en de maler kan niet fijner. (zet de maler NIET aan).
- Vanaf de fijnste stand draai je de maler ongeveer 90 graden, dus een kwart omwenteling van de maalschijfhouder terug. Een stukje terug naar grof dus.
- Vul het bonenreservoir van de maler
Dit is je startpunt. Vanaf hier ga je stapsgewijs steeds weer grover als de doorlooptijd te lang is.
- Na elke aanpassing van de maalgraad zet je (met elke keer dezelfde hoeveelheid koffie!) een espresso en noteer de doorlooptijd.
- Laat na elke aanpassing van de maalgraad de maler enkele seconden draaien en gooi dit maalsel weg
Dit is om het maalsel wat nog in de maler aanwezig was en nog op de oude maalgraad gemalen was uit de maler te verwijderen.
- Pas de maalgraad in kleine stapjes van 5-10 graden per keer aan
- Mikpunt is een doorlooptijd van 25-30 seconden.
Voor malers met elektronische timers:
Doorloop eerst handmatig de stappen hierboven. Bepaal zelf de dosering van de koffie, dus zonder gebruik te maken van de timers op de bonenmaler. Op het moment dat de maalgraad perfect is afgesteld meet je enkele keren op hoe lang de maler erover doet om exact de gebruikte hoeveelheid maalsel te produceren. Dit kun je opmeten met bijvoorbeeld een stopwatch. Stel vervolgens de maler af op de gemeten tijdsduur.
TOT SLOT
Doorlooptijden / doseringen zijn een richtlijn en niets meer dan dat. Het belangrijkste is:
- Als het goed smaakt is het goed! Don’t over do it.
- Iedereen heeft eigen voorkeur wat betreft doorlooptijd, smaak en dosering. Laat je vooral niet te veel wijs maken door wat je online allemaal leest!