Je bekijkt nu Koffie van de lokale markt

Koffie van de lokale markt

LEKKER BEZIG… TOCH?

2021. We waren al een tijdje lekker bezig (vonden we zelf :)) met het versturen van koffie per post en leveren aan kantoren en horeca. Toch knaagde het. We deden er alles aan om onze klimaatimpact te minimaliseren. Denk aan fietsbezorging, duurzame verpakkingen… Maar we konden er niet omheen dat het hele koffieproces niet bepaald “schoon” is. 

Fast-forward naar 2024. We zijn CO2-partner geworden van Trees for All. We kunnen nu écht aantonen dat we bijdragen aan een groenere wereld. Hoe dat zit? Je leest het hier. 

GETSIE

“Agroforestry blaast ontboste gebieden nieuw leven in” kopte het krantenartikel in het FD dat in 2021 onze ogen opende. In dit artikel wordt beschreven dat de huidige manier van koffie verbouwen, als monocultuur (lange rijen uitsluitend koffieplanten, schouder aan schouder), slopend is voor de bodem.

Monocultuur ziet er groen uit, maar is alles behalve groen. Eerst wordt een stuk Amazone platgebrand om plaats te maken voor koffieplanten. De eentonige beplanting put binnen no-time de grond uit. Kunstmest (gewonnen uit aardolie) is niet aan te slepen om te zorgen dat de planten voldoende blijven produceren. Ziektes slaan makkelijk over van plant op plant. Klimaatverandering (denk aan brandende zon, droogtes, stortbuien en vorst) heeft vrij spel op de kale vlaktes. De koffieplanten leggen regelmatig het loodje. En de boer gaat mee ten onder en stapt over op veeteelt. Getsie. Tot zover het goede nieuws.

HET KAN OOK ANDERS

 “Wist jij dat koffie een schaduwplant is?” Vroeg ik aan Pieter. Fronsend kijkt hij op van z’n espresso. “Nee. Maakt dat uit?”.

Nogal dus, kom ik achter.

In het indrukwekkende artikel laat ReNature zien dat het ook anders kan. Dat een koffieplant zich helemaal thuis voelt in de schaduw. En dat een uitgeputte bodem ook weer te herstellen is door “agroforestry”. 

We waren om. Onze koffie moet ook uit boslandbouwprojecten komen. Hoe meer ik lees, des te logischer het klinkt. Vogels als ongediertebestrijders en hoge bomen die de klappen van klimaatverandering opvangen. In het bos is het koeler, minder droog. En de bomen halen nog CO2 uit de lucht ook!

DE LOKALE MARKT

“Die koffie wordt nu nog verkocht op de lokale markt in Bolivia”, antwoordde Simone. 

Via via (thanks Marlies) klop ik aan bij Simone van Trees for All. Een stichting die bomen aanplant. Onder andere in Bolivia

Samen met koffieboeren wordt daar gewerkt aan het herstel van uitgeputte landbouwgrond. Door koffieplanten en inheemse bomen aan te planten wordt het perfecte klimaat voor de koffieplant geschapen. Die koffie moesten we hebben. 

“Is de koffie uit Bolivia al in Nederland te krijgen?” Het zou toch geweldig zijn als het lukt om de cirkel rond te krijgen. Donateurs van Trees for All uit Nederland maken de aanplant van bomen mogelijk. Hoe mooi zou het zijn als we de boeren ook kunnen steunen door de koffie (met zo’n mooi verhaal) te importeren? En uiteindelijk de donateurs te laten proeven wat ze hebben teweeggebracht?!

Simone koppelt me aan Anko, de initiatiefnemer van ArBolivia, die de boeren ondersteunt in het proces van omschakelen naar boslandbouw. Snel krijgen we een sample toegestuurd en kunnen we proeven! 

OP DE BOOT ERMEE

De koffie uit Bolivia blijkt een perfecte aanvulling op onze Forest Grown koffie uit India. Volgende stap: Importeer een container koffie. Dat was een nieuw hoofdstuk voor zowel ArBolivia als Brute Bonen. 

Het is begin 2023 als de eerste container uit Bolivia met junglekoffie (en –cacao) aankomt. We zijn in ons nopjes, maar we zijn ook aan het verbouwen in onze nieuwe branderij. Dus heel veel reuring hebben we er nog niet aan kunnen geven. 

Dit levert ons twee mooie wapenfeiten op:

  1. We zijn de eerste die deze natuurherstellende koffie uit Bolivia in Nederland op de markt brengt, en;
  2. Met de koffie uit Bolivia zijn we 100% Forest Grown

Hoe vet is dat?

BRUTE BONEN ❤️ TREES FOR ALL

Terug naar Trees for All. Want daar begon het avontuur mee. Het project in Bolivia heeft namelijk nóg iets moois. Plan Vivo heeft berekend hoeveel CO2 er door de bomen opgenomen wordt. De boeren krijgen CO2-certificaten voor iedere hectare koffiebos. Een extra bron van inkomen dus. 

Als partner van Trees for All doneren wij (Brute Bonen) evenveel CO2-certificaten aan de boeren, als dat we Boliviaanse koffie verkopen, teruggerekend per kopje koffie. In 2023 was dat 108.000 kg CO2 wat opgenomen is door de bossen waar jullie koffie in verbouwd werd. Daarmee kunnen we aantonen dat de bossen in Bolivia vele malen meer CO2 uit de lucht halen, dan wij in de hele keten uitstoten. Zelfs inclusief jouw espressomachine. En zo maak jij dus voor ieder kopje Brute Bonen wat je drinkt, de wereld een stukje groener.

DAT SMAAKT NAAR MEER

Meer koffiedrinken, betekent dus meer koffiebos. Hoe succesvoller we zijn, des te meer boeren zich zullen aansluiten bij deze nieuwe boslandbouwmethode, bij ArBolivia. 

En zo kan jij dus ook helpen: Door meer mensen van onze koffie te laten genieten, door het verhaal verder te vertellen. Denk aan vrienden, familie, op het werk, overal. Om die reden vind je binnenkort weer kortingscodekaartjes in je volgende koffiepakket.

Help je mee? #jointhejungle. 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jürgen Lambrecht

    Hallo, ik mis 1 ding in dit verhaal, namelijk fair-trade, dat de boeren correct betaald worden. Ik veronderstel dat dit wel het geval is, maar ik zou het graag bevestigd zien.

    1. Jop Brocker

      Ha Jürgen,

      Terechte vraag! Zeker. De koffie draagt geen fair-trade label, want dat kost ook geld, maar juist doordat we rechtstreeks met Sicirec Bolivia samenwerken verzekeren we hen van een goede prijs voor de koffie. Ze krijgen er een stuk meer voor dan ze zouden krijgen op de lokale markt of bij een handelaar. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk vraag vanuit Brute Bonen creëren, zodat er steeds meer boeren mee kunnen doen en verzekerd zijn van een goede beloning voor hun koffie. In dit artikel lees je meer over de ervaringen van één van de boeren in Bolivia:
      https://brutebonen.nl/2024/08/15/een-wereldwijde-koffiecrisis/

      Interessant detail: De koffie handelsprijs is al ruim 2 jaar hoger dan de fair-trade prijs. Als het goed is krijgen momenteel álle boeren dus meer dan de fair-trade prijs. Alleen betalen de boeren met het keurmerk een vergoeding, de boeren zonder FT-keurmerk niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.