Wat is een lungo?
De Lungo wordt in Nederland vaak een ‘gewone koffie’ genoemd. ‘Lungo’ staat ook wel voor lang. Je maakt hem in de basis hetzelfde als de espresso, alleen laat je het water wat langer langs de gemalen koffie lopen. (Tot 40 seconden i.p.v. 25-30 seconden) Zo krijg je een grotere hoeveelheid koffie vergeleken met een espresso.
Wij gebruiken de verhouding 1:3 tot 1:4. -> Per gram gemalen koffiebonen krijg je 3 tot 4 gram koffie. Dus bij 19 gram koffiebonen is je resultaat rond de 65ml.
De smaak wordt wat minder intens dan die van een espresso, maar is wel wat bitterder. Hoe langer water in contact staat met gemalen koffiebonen, hoe bitterder de smaak. Doordat je een lungo erg lang laat doorlopen krijgt hij dus een bittere smaak.
Een Lungo heeft meer cafeïne dan de espresso. Dit komt omdat het water langer door de gemalen koffie loopt, waardoor er meer cafeïne uit de gemalen bonen geperst wordt.
Wat is een americano?
Heel simpel gezegd: een sloot koffie, maar met de smaakbalans van een espresso.
Hoe wij ‘m maken? Doe eerst een portie heet water in een grote kop en zet vervolgens een espresso rechtstreeks bovenop het hete water. That’s it. Zo behoud je de crèma. Wil je een sterkere americano? Gebruik gewoon wat minder water, of een dubbele espresso.
De verhouding tussen gemalen koffiebonen en water is (wat mij betreft) vrij scheef, en verschilt sterk waar je hem koopt. Hij varieert van 1:3 tot 1:6+.
Verschillen tussen de lungo en americano:
Lungo | Americano | |
---|---|---|
Smaak | Intens, relatief bitter | Vrij slap, goede balans tussen zuur en bitter |
Bereiding | Laat een espresso langer doorlopen | Zet een espresso over heet water |
Hoeveelheid vloeistof | Rond de 65ml bij 19 gram koffiebonen | Vanaf 57ml (maar vaak veel meer) |
Hoeveelheid cafeïne | Veel cafeïne | Relatief weinig cafeïne voor de hoeveelheid |
Herkomst | Italië | Amerikanen in Italië |
Meer weten over koffiesoorten? 21 koffiesoorten op een rij