Je bekijkt nu Arigato Affogato!

Arigato Affogato!

Affogato is een Italiaanse klassieker. Als toetje of gewoon een lekker zomers tussendoortje. En oh zo eenvoudig…

Affogato betekent verzopen in het Italiaans. Verzopen in een doppio welteverstaan. Het lot van een bolletje vanilleijs gaat niet over rozen.

The Works

Het begint met een glas en een bolletje van de beste vanille-ijs. Verwarm je ijsschep in heet water en maak een mooie grote, compacte boule. Doe dit in een laag glas. De die-hards gaan natuurlijk voor home-made vanille-ijs. 😎

[Edit: Ok, pikant detail: Eigeel en espresso zijn apparently geen BFF’s. Dus idealiter kies je een romig vanilleijs op basis van slagroom. Zoals die van… slik… Hertog]

Nu zet je je beste doppio met versgebrande Brute Bonen. Direct in het glas, over het bolletje uit laten lopen. De crema van de koffie vermengd zich gelijk met het ijs tot een romige emulsie. Het enige wat je nodig hebt is een theelepel om dit geschenk uit het glas op te lepelen.

The finishing touch

De klassieker bestaat uit niets meer dan deze twee pure ingrediënten. Om het toetje nog iets spannender te maken kan je het contrast wat vergroten met een klein beetje crunch: Rooster wat pecannoten of amandelen en hak ze fijn. Of sprinkle met een verkruimeld amaretti koekje.

En de valsspelers willen het smaakpalet nog wel eens kietelen met een piepklein scheutje amaretto in het glas, voordat je de espresso erbij laat lopen.

Buon appetito!

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Ron De Wit

    Cool recept, Jop!
    Ik denk er serieus over om dit te gaan volgen en dan -voor het eerst- het roomijs met onze nieuwe KitchenAid ijsmaker zelf te gaan maken de middag van de 31e december 🙂
    Mocht je thuis zijn de 31e, dan nodig ik hierbij uit om even naar de overkant te lopen om te komen proeven 😉
    Cheers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.