Het sprookje van de verse koffie

Een epistel van Maarten van Es, één van onze trouwe fans!

In een poging mijn koffieliefhebberij te ontplooien had ik mijn ogen laten vallen op een fraaie koffiemolen van Coffee & Kitchen. Bij het ophalen van het ding raakte ik aan de praat met Pieter. Zo was hij geïnteresseerd in welke koffiemachine ik bezat. Ik moest toegeven dat ik best tevreden was over mijn huidige simpele espressomachientje, maar dat een molen van 500 euro en een espressomachine van 250 euro zich wellicht vreemd verhoudt. Daar ontstond ruimte voor een demonstratie van een e61 machine met echt verse koffie. Het resultaat was zeer overtuigend. Het was een pittig bakkie met een enorme intense smaakbeleving. De espresso had een cremalaag van meer dan een centimeter. Het gaf nieuwe dimensie aan koffiedrinken. De hele totstandkoming was met het open portafilter ook al een hele beleving.

Gevolg was dat ik het pand verliet met een fraaie molen en een volwassen espressoapparaat. Dit kon niet misgaan… Totdat je erachter komt dat de kwaliteit van koffie die je koopt bij de meer en minder gerenommeerde plekken tegenvalt. Zelfs bij gespecialiseerde koffiespecialisten lijkt het met name mis te gaan met de versheid. Ik kreeg niet de beoogde resultaten van de espresso die me tijdens de demonstratie werd voorgeschoteld. Helaas was de koffie die ik tijdens de demo kreeg niet voor particulieren beschikbaar. Het experimenteren met koffie (vooral soorten en leveranciers) ging verder, maar ondanks de toename van mijn barista-vaardigheden leek ik voor eeuwig te zijn verpest door dat ene bakkie wat me eens voorgeschoteld werd.

De espresso had een cremalaag van meer dan een centimeter.

Tot ik opeens een whatsappje ontving van Pieter, de verkoper van de apparatuur. Hij had onthouden dat ik kampte met teleurstellende resultaten en had ondertussen zijn distributienetwerk van echt verse koffie op poten gezet. Kinderlijk eenvoudig van opzet: koffiebranden en een dag later per brievenbuspost verzenden. Een eenvoudige abonnementsvorm met flexibele voorwaarden. Gefeliciteerd met de geboorte van ‘Brute Bonen’. Ik heb ondertussen al heel wat enveloppes mogen ontvangen en ik krijg sinds de eerst enveloppe de bevredigende resultaten waarnaar ik al die tijd op zoek was. Extreem constante kwaliteit, zeer zelden hoef ik de maalgraad aan te passen en ik heb nooit enorme voorraden koffie die oud wordt.

Ook heb ik goede ervaringen met de flexibiliteit van het abonnement. Als je tijdig aangeeft een levering te willen overslaan, is dat geen probleem. De lijntjes met de Brute Bonen mannen zijn nu nog kort en persoonlijk, wellicht verandert mocht de toko groter worden. Maar ik heb er voorlopig vertrouwen in dat ik nog lang vriendjes zal blijven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.