Eerste hulp bij espresso

De meest voorkomende problemen bij een volautomaat

Het startpunt

Hieronder lees je welke problemen het vaakst voorkomen bij koffielovers met een volautomaat. 

Maar belangrijk is om te kijken wat je startpunt is. Voor een espresso zetten wij zelf de maalgraad van de machine vrijwel altijd zo fijn mogelijk. De knop voor de maalgraad zit vaak in het bonenreservoir. 

Als je espresso nu niet naar wens is, heb je waarschijnlijk de maalgraad “verkeerd” ingesteld, maar er zijn meer opties.

Zure, slappe bak

Heb je een zure espresso met Brute Bonen? Das niet de bedoeling. Er zijn 3 mogelijke oorzaken.

  1. Koffie te grof gemalen: als je te grof maalt, loopt het water er te snel doorheen. Hierdoor komen er meer zuren naar boven. Daarom zeggen wij ook wel: fijner malen = minder balen! Zet de maalgraad daarom zo fijn mogelijk. Komt er geen straaltje maar druppelt de koffie? Zet de maalgraad dat 1 tikje terug richting grof. 
  2. Te veel koffie: Een te grote hoeveelheid koffie kan ook zorgen voor meer zure smaken. Dit kan je aanpassen in de menu-instellingen. We raden je bij zure koffie aan om eerst de maalgraad aan te passen, voordat je de hoeveelheid koffie aanpast.
  3. Water te koud: Een te lage temperatuur tijdens het zetten maakt koffie zuurder. Dit komt weinig voor, mits je je machine goed hebt ingesteld en regelmatig ontkalkt.

Bittere, straffe bak

Heel erg bittere espresso met Brute Bonen? Ook niet de bedoeling. De 3 mogelijke oorzaken:

  1. Koffie te fijn gemalen: Hoe fijner de maling, hoe langzamer je espresso in je kopje beland. Het gevolg van een te fijne maling? Bitterheid. Een te fijne maalgraad komt met een volautomatische machine zelden voor. Kijk vooral naar het volgende kopje.
  2. Te weinig koffie: Bij een kleine hoeveelheid koffie krijg je meer bittere tonen. Dit stel je vaak in de menu-instellingen in.
  3. Water te heet: Dit komt niet vaak voor, maar voor de volledigheid: wanneer je water te heet is kan je koffie verbranden.

Andere problemen?

Staat je espressomachine wel goed afgesteld, maar ben je nog niet tevreden over de smaak? Probeer dan deze tips:

  • WaterkwaliteitDe waterkwaliteit heeft invloed op de smaak van je espresso. Gebruik waterfilters of zacht water.  
  • Te sterke smaak. Is je espresso niet zuur of bitter, maar wel te sterk naar jouw smaak? Voeg meer water toe door voor een koffie te kiezen, of meer water aan de espresso toe te voegen. Dit is meestal in te stellen via het menu. 
  • Bewaren. Na verloop van tijd vervliegen de aroma’s van je koffie. Bewaar je koffie daarom in een donkere, koele, zuurstofarme en droge omgeving zoals de originele gesloten verpakking (met ventiel) of een hiervoor bedoeld bewaarblik. Zo verleng je de versheid van je bonen. 

Mocht je er toch niet uitkomen, plan dan een gratis online koffiecoach-sessie in. Dan helpen we je persoonlijk.