Volautomaat met geïntegreerde bonenmaler instellen

Algemeen

Bij een volautomaat begint het instellen bij de maalgraad, dit heeft de grootste invloed op het resultaat: hoe grover de maling, des te meer zure smaken, een fijnere maling zorgt voor meer bittere smaken.

Je vindt de knop om de maalgraad bijna altijd in of bij het bonenreservoir. En bijna altijd geldt: Je mag de maalgraad alleen aanpassen TIJDENS het malen van de koffie.

We hebben inmiddels aardig wat Brute bakkies gedronken. Onze ervaring tot nu toe: Je kunt de maalgraad bijna altijd op de fijnste stand laten staan.

Aan de slag

De aanpak is bij alle volautomatische apparaten hetzelfde:

  1. Zet een espresso en zet de maalgraad tijdens het malen zo fijn mogelijk
  2. Geef deze eerste aan iemand anders (dit is namelijk voor een deel nog de oude maalgraad/oude koffie)
  3. Hou een stopwatch bij de hand
  4. Zet nog een espresso en luister goed of je de waterpomp hoort inschakelen, start dan met het tellen van de tijd
  5. Kijk hoe de koffie uit de machine komt. En noteer de tijd op de stopwatch als je hoort dat de pomp stopt.

Waar zijn we naar op zoek?

Was het een mooie dunne constante straal en doet de machine er tussen de 10 en 15 seconde over om een espresso te zetten? Perfect! Niets meer aan doen. 

Zijn het druppeltjes of komt er helemaal niets uit? Dan staat de maalgraad iets te fijn. Zet de maalgraad `één tikje grover en probeer het opnieuw. Maar let wel: De smaak geeft uiteindelijk de doorslag, dus twijfel je tussen twee standen, laat de smaak beslissen.

Behalve de doorlooptijd herken je een geslaagde espresso ook aan een mooi goudbruin crema en een gebalanceerde smaak: Zacht mondgevoel, zoete tonen van caramel en noten, niet te bitter, niet te zuur.

Is de espresso wel goed op smaak (niet zuur, niet bitter), maar naar jouw smaak te sterk (dus te geconcentreerd)? Pas de maalgraad dan niet verder aan. Laat de machine meer water toevoegen door voor een koffie te kiezen, of meer water aan de espresso toe te voegen! Dit is meestal in te stellen via het menu.