Guatemala
Ija’tz Cooperatie

Aan de voet van de slapende vulkaan Tolimán worden de koffiebonen op de rijke grond verbouwd. Onze brander Roast Factory importeert deze groene pareltjes rechtstreeks van de coöperatie Ija’tz in San Lucas Tolimán.

 

© Images courtesy of Roast Factory

Meet the families

De coöperatie bestaat uit 35 inheemse Maya Kaqchikel-Tz’utuhil families die al in 1995 de handen ineen sloegen om koffie te verbouwen. Roberto Cojtín is sinds 2012 de voorman van de coöperatie en strijdt voor internationale erkenning van de prachtige koffie die ze produceren.

Vanaf het begin heeft de coöperatie aandacht gehad voor natuur en biodiversiteit en wordt de koffie beschermd door gebruik te maken van de natuurlijke schaduw van andere planten en bomen. De koffieboeren zijn ervan overtuigd dat de vervlochten wortels van de verschillende planten bijdragen aan de smaak en aroma’s van de koffie.

Rond de vulkaan Toliman

De plantages bevinden zich op een altitude van 1500-1900 meter langs de oevers van het Atitlán meer. Het meer wordt omringd door gebergte met drie vulkanen en staat niet alleen bekend om haar prachtige omgeving. In de omgeving wordt gekenmerkt door de authentieke dorpjes met sterke invloeden van de Maya cultuur.

  De verkoelende bries van het Atitlán meer, de hoge luchtvochtigheid en de rijke vulkaangrond maakt dit de beste plek van Guatemala om koffie te verbouwen.  De oogst vindt plaats van December tot Maart.

Direct Trade

Wij geloven dat een directe relatie met kleinschalige producenten met zo min mogelijk schakels in de keten het meeste oplevert voor iedereen. Onze brander koopt rechtstreeks in bij de Ija’tz coöperatie en verzekert hen hiermee van een eerlijke prijs: ze ontvangen €5,95 per kilo, waar de wereldkoffieprijs op dit moment slechts €2,20 betaalt. Dit geeft de boeren veel meer ruimte om liefde te steken in hun product, wat op zijn beurt weer resulteert in betere koffie.  

Wat je proeft

De minerale vulkaangrond proef je terug in de koffie. Laat je verrassen door een lichte body met aroma’s van rozenblaadjes. Wil je deze boon een keer “puur” proberen? Bestel bij Roast Factory

Brute Bonen & Guatemala

We branden deze boon iets donkerder, zodat de tonen van hazelnoot mooi in balans zijn met het fruitige van sinaasappelschil. In onze Brute Bonen melange geeft de Guatemala een florale touch die mooi complementair is aan de kruidige Malabar.

» Lees verder over de Brute Bonen