Over onze Bonen

Toen Pieter jaren geleden begon met het zelf branden van koffiebonen, ontdekte hij de kracht van versgebrande bonen. Maar ook hoe groot de verschillen in kwaliteit zijn en hoe divers de koffiebessen over de hele wereld kunnen smaken. Door jaren van experimenteren en fine-tunen ontwikkelde hij zijn eigen favoriete recept. Maar ook de favoriete melange van Jop, die bij de eerste kennismaking riep: “Maar dát zijn brute bonen!”. Omdat vrienden en kennissen steeds maar bleven vragen of Pieter ook voor hen wilde branden, zijn we met dit recept Brute Bonen gestart.

Nieuwsgierig naar alles wat we nog niet geproefd hebben, blijven we altijd nieuwe koffies proberen. Alleen hebben we het huidige recept nog niet weten te overtreffen. 

100% Arabica

Arabica staat bekend als het meest verfijnde type koffieboon, met een subtiele geur, een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte. Over de hele wereld wordt Arabica verbouwd, iedere regio met zijn eigen karakteristieken. In onze zoektocht naar de perfecte espresso gingen we op zoek naar een rijk smaakpallet. Door uitsluitend Arabica van de beste kwaliteit te combineren uit verschillende werelddelen hebben we uiteindelijk een unieke smaak neergezet waarmee iedereen een perfecte espresso, lungo of cappuccino kan zetten.

Drie Bonen met een verhaal

Brute Bonen is een samenspel van arabicabonen uit drie landen. Lees het verhaal achter elk van de bonen.

INDIAN MONSOONED MALABAR AA

Het bijzondere aan deze boon is het rijpingsproces dat ze ondergaan. In India worden de bonen gedurende drie tot vier maanden blootgesteld aan de moessonwind, waardoor de bonen een kruidige, zachte smaak krijgen. Daarna worden ze met de hand geselecteerd zodat alleen de AA kwaliteit over blijft.

» Lees verder over Indian Malabar

Met liefde en kennis worden onze bonen uit Bolivia verzorgd. De lokale boeren planten de Arabica in een bos, met schaduw van andere begroeiing. Zo rijpen de bonen het best én wordt de biodiversiteit verrijkt. Uiteraard tegen een eerlijke prijs voor de boer die via ArBolivia wordt betrokken bij de duurzame teelt.

GUATEMALA TOLIMAN

Aan de voet van de slapende vulkaan Tolimán worden door de inheemse Maya Kaqchikel-Tz’utuhil families deze koffiebonen op de rijke vulkaangrond verbouwd. De minerale grond proef je terug in de koffie. En geeft de Brute Bonen een florale touch die mooi complementair is aan de kruidige Malabar. Onze brander Roast Factory importeert deze groene pareltjes rechtstreeks van de coöperatie Ija’tz in San Lucas Tolimán.

» Lees verder over Guatemala

Kwaliteit: Specialty Coffee only

Na oogsten worden de bonen met de hand geselecteerd. Alleen bonen van gelijke omvang en de juiste rijpheid komen door de selectie. Brute Bonen gebruikt alleen bonen van de hoogste kwaliteitsklasse (Specialty Coffee). Dit is belangrijk, want hoe gelijkmatiger de koffiebonen zijn qua rijpheid en vorm, des te mooier komen ze uit de brander. Kleine onrijpe bonen zullen tijdens het roosteren eerder verbranden en een bittere, wrange smaak veroorzaken.

De groene koffieboon drogen

Na selectie moeten de bonen gedroogd worden. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Smaak kost tijd. Je kunt de bonen binnen een paar minuten drogen op industriële wijze, maar het laat zich raden wat dit met de smaak doet. Zo worden onze bonen afkomstig uit India op natuurlijke wijze langzaam gerijpt. In het land van herkomst, gebruikmakend van de moessonwind. Dit proces duurt drie tot vier maanden. 

In Brazilië en Guatemala worden onze bonen op natuurlijke wijze in de zon gedroogd. Daarna zijn de bonen klaar om naar Nederland verscheept te worden.

 

De Brander

Iedere twee weken branden we de bonen. Brute Bonen worden in kleine batches op ambachtelijke wijze gebrand. Door het zogenaamde ultra slow roast proces (waarbij we nog veel langzamer roosteren dan gebruikelijk) ontwikkelen zich de meeste smaken en ontstaat een koffie met veel diepgang die je blijft verrassen.

» Lees verder over het brandproces

BRUTE BONEN UITPROBEREN?

We branden iedere twee weken, de eerstvolgende branddag is over 5 dagen (maandag 4 maart). Jij kiest de hoeveelheid, wij regelen de rest. Je kan iedere ronde aangeven of je meer of minder wil bestellen, overslaan of stoppen.