Veelgestelde Vragen
Brute Bonen
Om de week op maandag is het branddag en worden de Brute Bonen gebrand. We verzenden daarna zo snel mogelijk, zodat je altijd topkwaliteit versgebrande bonen in huis hebt. Als je je hebt aangemeld ontvang je de vrijdag voor de iedere branddag een bericht dat we weer gaan branden. Betaling gaat via betaalverzoek of automatisch incasso.
We branden om de week op maandag, dus meestal heb je op woensdag of donderdag de versgebrande koffiebonen in huis. De eerstvolgende branddag is over 11 dagen (maandag 2 oktober).
Dat jij altijd versgebrande bonen in huis hebt! 😉 Verder hopen we dat jij net zo enthousiast bent over onze bonen als wijzelf. Over de smaak, de verhalen achter de bonen en het gemak van de tweewekelijkse levering. Als je nog tips hebt hoe we kunnen verbeteren horen we dat natuurlijk ook altijd graag!
Wij geloven dat een directe relatie met kleinschalige producenten met zo min mogelijk schakels in de keten het meeste oplevert voor iedereen. Zo koopt onze importeur This Side Up rechtstreeks bij micro-coöperatie Capricornio in en verzekert ons daarmee van een eerlijke prijs voor de boeren én de beste kwaliteit specialty coffee. De boeren krijgen tot wel 2x zoveel betaald voor hun koffie! De direct trade uit Guatemala volgt een zelfde model, de prijs die de producenten krijgen ligt tot wel 50% hoger dan op de vrije markt.
Bestellen
Jazeker! Geef tijdens het bestellen aan dat je per keer aangeeft of je meedoet. Je ontvangt een mail en whatsapp-bericht op de vrijdag voorafgaand aan de branddag, zodat je per keer kan beslissen of je toe bent aan versgebrande Brute Bonen.
Je kunt een proefpakket bestellen om Brute Bonen uit te proberen. We doen ze zo snel mogelijk op de post, meestal heb je ze binnen twee werkdagen in huis.
Voorafgaand aan de branddag ontvang je een betaalverzoek van ons via Whatsapp. Daarnaast verloopt bijna al onze communicatie via Whatsapp, wel zo makkelijk.
Betalen
Er zijn twee manieren om te betalen:
1. Je ontvangt iedere branddag een betaalverzoek per e-mail of whatsapp die je kan voldoen met iDeal.
2. Door middel van automatische incasso: We sturen je de vrijdag voorafgaand aan de branddag een mail met je bestelling, zodat je voldoende tijd hebt om wijzigingen door te geven.
Kies je voor automatisch incasso, dan ontvang je iedere vrijdag voorafgaand aan een branddag een e-mail en een whatsapp-bericht met jouw bestelling. Je hebt tot zondag 18:00 voorafgaand aan de branddag om eventuele wijzigingen (hoeveelheid veranderen, overslaan, pauzeren) door te geven. De automatisch incasso vindt plaats enkele dagen nadat de bonen gebrand zijn.
Bezorgen
We hebben een speciale koffieverpakking ontwikkeld die door de brievenbus past. Je hoeft er dus niet voor thuis te blijven. De enveloppe wordt bezorgd door de fietsers van Fietskoeriers.nl.
Je koffiebonen worden zo snel mogelijk na het branden verpakt en op de post gedaan. Meestal heb je ze twee à drie dagen na branden in de brievenbus. Heb je op vrijdag nog niets ontvangen, dan is er waarschijnlijk wat mis gegaan. Stuur ons een appje en we kijken wat we kunnen doen!
Onze verpakking is ontwikkeld voor een standaard brievenbus (38 x 26,5 x 3,2 cm). Vaak past de verpakking ook gewoon door een brievenbus met een afwijkende afmeting. Mocht het echt niet passen wordt de verpakking door de bezorger bij de buren achtergelaten of moet je de enveloppe ophalen bij een PostNL afhaalpunt.
Bereiden & bewaren
Na de koffieboon is de maalgraad waarschijnlijk de grootste factor in het eindresultaat. Daarom zijn we er zo op gebrand dat je de maalgraad juist afstelt, ook als je een volautomaat hebt.
Lees stap voor stap hoe je de maalgraad instelt.
De bonen in de melange zijn erop geselecteerd om geen zure smaak te hebben. Toch zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de smaak van Brute Bonen niet volledig tot zijn recht komt:
- Maalgraad te grof: als je te grof maalt, loopt je koffie te snel door waardoor er meer zuren naar boven komen.
- Teveel koffie: Bij hoge dosering koffie krijg je meer zuren. Zelf zitten we rond de 8-9 gram per espresso. Bij een volautomaat beïnvloed je dit door meer water te gebruiken per kopje, of door de sterkte aan te passen.
- Water te koud: Een te lage temperatuur tijdens het zetten maakt koffie zuurder. Dit komt het minst vaak voor als je je machine goed hebt ingesteld en regelmatig ontkalkt.
Al deze factoren heb je bij een losse maler en pistonmachine volledig in eigen hand, maar ook bij een volautomaat kun je vaak deze zaken instellen. Hier lees je hoe je je apparaat instelt. Kom je er niet uit? Stuur ons een appje
Brute Bonen kunnen slecht tegen zuurstof, vocht, warmte en UV-licht. Bewaar je bonen daarom in een luchtdicht bewaarblik, liefst op een koele plek (niet boven je fornuis, oven, etc). Vaak is het bonenreservoir niet luchtdicht en laat het plexiglas UV-licht door, bij een volautomaat is het daar vaak ook nog eens lekker warm. Vul dus je maler in kleinere porties bij (1 a 2 keer per week).
Alle koffiebonen beginnen daags na het branden hun aroma’s te verliezen. Daarom ruikt een zak koffie zo lekker als je hem opentrekt. Maar hoe langer je wacht des te meer aroma’s vervliegen er. Ons advies: gebruik direct je versgebrande bonen en drink ze binnen 3 weken op.