Je bekijkt nu De Koffieboer uit het Bos

De Koffieboer uit het Bos

WELKOM IN DE BOARDROOM

“So this must be your boardroom?” vroeg Sandeep.

We gaan even terug naar het jaar 2020. In het allereerste jaar van Brute Bonen kwam de grote koffiebaas van Aspinwall uit India op visite bij ons in de Caballero Fabriek. Waar we één flexplek huurden, temidden van andere ZZP’ers. Zoals een startup betaamd, klein maar fijn.

“What a beautiful location, do all these buildings belong to you?” Vroeg Sandeep. “No sir, we just rent a desk here, we’ve only recently started our business”, legde ik voorzichtig uit om de verwachtingen wat te temperen.

We liepen langs de flexplekken in het pand, waarop Sandeep het nog een keer probeerde: “So, do all these people work for you?”. Ik moest hem nog een keer teleurstellen, één bureau was alles wat we konden claimen.

In de gereserveerde vergaderzaal, met kleurige paars plastic stoelen, Pickwick theezakjes en Lotus speculoos koekjes kon ik hem gelukkig wel met trots een kopje Brute Bonen aanbieden, gemaakt van oa. zijn eigen bonen uit India. 

Sandeep was nog steeds op zoek naar een compliment en wist zeker dat hij hem nu had: “So, this must be your boardroom!”, zijn armen wijd, terwijl hij de slecht verlichte kamer complimenteus rondkeek. 

Nog één keer moest ik hem teleurstellen, gelukkig smaakte de Brute Bonen er niet minder om. We spraken die middag over Monsooned Malabar uit India, wat het bijzonder maakt en wat de mooiste bosplantages van het land zijn, waar wij de koffie van wilden kopen. We moesten maar snel naar India op bezoek komen, was de conclusie van de kennismaking. 

WELCOME TO INDIA

“These forests are really impressive, do these all belong to your plantation?” vroeg ik aan Sir Rajagopal, trotse eigenaar van het mooiste koffiebos van India. Het complimentje werd met knikje en een glimlach ontvangen, terwijl hij ons bevlogen verder leidde langs de koffiestruiken onder 100 jaar oude bomen. 

Het is inmiddels bijna 3 jaar later, december 2022, als het, voor het eerst na corona, lukt India te bezoeken. Samen met fotograaf Nena Stoks moést ik de koffiebossen van Kerehuckloo Estate een keer met eigen ogen zien en vastleggen op de gevoelige plaat.

Tragisch genoeg was het bezoek zonder Sandeep, hij heeft de coronapandemie in India niet overleefd. Binesh, zijn opvolger binnen Aspinwall, nam ons op sleeptouw naar Kerehuckloo Estate, een van de plantages waar onze Indiase koffiebonen vandaan komen. 

Sir Rajagopal was niet alleen “koffieboer”, maar ook opgeleid tot bioloog. Het hele eco-systeem werd ons uitgelegd. Hoe de schilletjes van de koffiebes gecomposteerd werden om weer te gebruiken als natuurlijke voeding voor de planten, de plekken waar hij vijgen had aangeplant om vogels te lokken, hoe de bladeren gewoon op de grond mochten blijven liggen. Het gekwetter van vogels, gebrul van apen hoog boven ons hoofd, geritsel van een slang. Er stond een glimlach van oor tot oor op m’n gezicht, dit was zo vet. Kippenvel.

Nena bleef maar foto’s maken. Er was zoveel te zien. De oogst was in volle gang, struik voor struik worden zorgvuldig de rode besjes geplukt. De peperplanten die langs de bomen omhoog klimmen, de monstera kamerplant die uit Nederland ontsnapt is. En overal vogels. Dit lijkt in niets op de keurig geharkte mono-cultuur plantages die je misschien kent van de foto’s, waar alles vakkundig platgespoten wordt.

“Weet je hoe echte kardemom smaakt?” Vroeg onze gastheer die avond, terwijl we van een traditionele Indiase maaltijd genoten, bereid door zijn vrouw. “Die groeit hier ook in het bos, het is een hele gevoelige plant, maar zo lekker.” Ik kreeg gelijk een zakje toegestopt voor thuis. En vanille uit eigen bos. Liefde voor smaak & liefde voor de planeet gaan hier hand in hand. We komen snel terug en we gaan het verhaal met iedereen delen, beloofden wij bij vertrek.

NIEUWE OOGST

Dit verhaal vertellen we natuurlijk niet zomaar. We zijn apetrots dat we nog steeds de koffie van deze prachtige bosplantage mogen kopen. En afgelopen week is de container met nieuwe oogst gearriveerd!

De branddag komende maandag is dus ook extra spannend. Komt de koffie er net zo mooi uit als altijd? Proeven we het verschil? We hebben het brandprofiel nog een klein beetje aangepast vanwege het hogere vochtpercentage van de verse groene bonen. Wij hebben er zin in! 

We zijn erg benieuwd wat jullie mening is!

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Eduard van Raalte

    Fantastisch verhaal! Zowel wat betreft de mensen als de plantages.

    1. Robbert Elsinga

      Ha Eduard,

      Thanks voor je reactie! We zijn trots op deze samenwerking, maar dat begrijp je wel ;).

      Vriendelijke groet,
      Robbert

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.