Je bekijkt nu To blend or not to blend

To blend or not to blend

We ontvingen deze kijkersvraag en besloten er een item aan te wijden:

Klopt het dat de bonen een blend zijn? Nu beschouw ik mijzelf zeker niet als kenner, maar ik heb wel begrepen dat een enkele soort boon beter is dan een blend. Overwegen jullie dat te doen, of kiezen jullie bewust voor een blend?

Leuke vraag! Dit is een gevoelig onderwerp in koffieland. We gaan er in dit item wat dieper op in en bespreken onze visie.

Brute Bonen bestaat inderdaad uit een blend. En er zijn grote voorstanders en grote tegenstanders van blends. De discussie vindt je terug bij meer delicatessen, zoals bij wijn (Bordeaux/Languedoc = bijna altijd een blend van verschillende druiven, Elzas/Bourgogne/Loire = bijna altijd één druif) en whisky (single malt vs blend). Zowel uit de Bordeaux als uit als uit de Bourgogne komen de beste wijnen ter wereld. En uit beide gebieden komen waarschijnlijk ook de slechtste wijnen die je kunt vinden. 


Over het blenden van koffie

Filterkoffie

Bij filterkoffie zijn we het er helemaal mee eens dat een single origin, of liefst zelfs single estate de beste manier is om alle eigenschappen van een koffieboon te proeven. Door de langzame extractie krijgen alle smaken de tijd om op te lossen in het water. 

Espresso

Voor espresso vinden wij dit niet per se. Bij espresso worden smaken uitvergroot. Een licht zuurtje in een boon kan een hele zure bak worden. Een bittertje kan een mokerslag op je tong worden. Door verschillende karakteristieke bonen te combineren kan je een heel mooi en divers palet maken. Brute Bonen zijn over het algemeen niet zuur, maar als je goed proeft, proef je het tintelen op je tong van de Guatemala. Maar je proeft ook het rokerige/kruidige van de Indiase Malabar. De Brasil maakt hem romig en voegt vooral caramel en chocolade tonen toe. De versheid zorgt voor een stevig romig crema, en goed om te weten: crema zorgt voor de nasmaak. Het vormt een filmlaagje op je gehemelte wat je nog even na je laatste slok blijft proeven.

Vaak worden bonen voor espresso heel donker gebrand (ze glimmen dan helemaal). Je verbloemd daarmee alle defects (beschimmelde bonen, on-/overrijpe bonen, etc), maar er gaat ook heel veel smaak en aroma verloren. Omdat wij lichter branden is het daarom essentieel dat we alleen de beste kwaliteit bonen gebruiken (Specialty Coffee), één verkeerde boon in een shot espresso kan de smaak helemaal verpesten. 

Blenden om te verbergen

Het blenden van bonen wordt door de grootgrutters ook gedaan om smaken te verhullen en de smaak jaar in en jaar uit zo constant mogelijk te houden. Zij gooien soms tot wel 8 verschillende bonen bij elkaar waardoor geen enkele boon de boventoon voert. Dat is uiteraard iets waar wij niets van willen weten. We benadrukken juist dat de smaken van seizoen tot seizoen kunnen veranderen. En dat dat juist mooi is. Net zoals een Bordeaux van een top wijnhuis ieder jaar zal verschillen. Tegen het einde van het jaar komt er een nieuwe container aan uit India: ik kijk er nu al naar uit om te ontdekken hoe dit crop season zal smaken ten opzichte van vorig jaar. Het kan betekenen dat we die lading net anders moeten branden om optimaal tot zijn recht te laten komen tussen de andere bonen in de blend, of dat we überhaupt een ander samenspel van bonen gaan maken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.